Sari la conținut

Tusea de crupă, la copii: cum o recunoaștem, care sunt simptomele ei și cum o tratăm

Dintre toate tipurile de tuse ale unui copil, tusea de crupă poate fi una dintre cele mai îngrijorătoare. Tusea puternică și aspră este inconfundabilă pentru orice medic sau personal medical.

„Crupul este o tuse distinctă și include respirația șuierătoare și răgușeala, însoțite de tusea lătrătoare”, spune Darby McElderry, medic pediatru la Spitalul de Copii din Alabama. Medicul adaugă: „Adesea apare brusc și se intensifică noaptea, când copilul stă întins.”

Pe lângă tuse, crupul se poate prezenta și cu stridor (un șuierat ascuțit la inspirație), secreții nazale, febră, răgușeală și alte simptome tipice răcelii comune, spune dr. McElderry.

În timp ce cazurile ușoare pot fi gestionate la domiciliu, este important să recunoști simptomele crupului, astfel încât să poți identifica rapid complicațiile și să soliciți asistență medicală, dacă este necesar.

Cum să recunoști o tuse de crupă

Crupa afectează, de obicei, bebelușii și copiii mici, ale căror căi respiratorii sunt deosebit de vulnerabile la o infecție.

Iată modurile care descriu sunetul tusei de crupă:

  • Tuse lătrătoare
  • Tuse uscată
  • Respirație șuierătoare
  • Răgușeală.

Simptomele se agravează când copilul plânge sau este agitat.

Alte simptome ale tusei de crupă

Tusea nu este singurul simptom al crupului. Un alt efect secundar comun este stridorul, notează Esther K. Liu, director de pediatrie la Universitatea din Maryland-Baltimore.

“Stridorul este sunetul zgomotos și ascuțit pe care copiii îl scot atunci când încearcă să forțeze aerul într-o cale respiratorie parțial blocată. Deoarece crupa este de obicei asociată cu o infecție virală, copiii pot avea simptome asemănătoare răcelii care apar chiar înainte de a dezvolta tusea și stridorul", adaugă dr. Liu.

Simptomele crupului pot include următoarele:

  • Congestie nazală
  • Durere de gât
  • Febră.

Tratarea tusei de crupă la bebeluși și copii

Crupa este de obicei diagnosticată pe baza simptomelor sale, fără să fie necesare alte teste, potrivit Jessica Snowden, expert în boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Copii din Arkansas și la Universitatea de Științe Medicale din Arkansas.

„Copiii au, de obicei, simptome de crupă timp de trei până la cinci zile și se ameliorează fără a avea nevoie de îngrijiri medicale”, spune dr. Snowden

De asemenea, copilul ar trebui să consume multe lichide, iar dacă are febră, îi poți administra medicamente precum ibuprofen. Evită medicamentele pentru tuse fără prescripție medicală, care pot fi periculoase pentru copiii mici, conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Sună imediat medicul dacă micuțul are probleme cu respirația. Tratamentele respiratorii pot fi necesare în cazuri severe.

Dr. Liu recomandă, de asemenea, să soliciți asistență medicală dacă micuțul tău are stridor, salivare excesivă sau semne de deshidratare, cum ar fi scăderea volumului de urină.



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!