Sari la conținut

Tusea la copii. Când trebuie să te îngrijorezi și ce remedii trebuie să aplici

Primăvara și toamna, stocul de medicamente, siropuri, suplimente pentru imunitate, șervețele și ceaiuri din plante medicinale crește considerabil, nu? Mai ales când ai copii mici. Pentru că aproape fiecare prichindel se confruntă cu cel puțin un episod de răceală, iar tusea nu lipsește din “distribuție”. Când trebuie să te îngrijorezi? Și, mai ales, ce trebuie să faci? Află din articol ce tipuri de tuse ar trebui să te alarmeze…

Din când în când, orice copil tușește. Mai ales primăvara, când virozele respiratorii sunt cele mai întâlnite afecțiuni în rândul copiilor mici. Tusea poate fi în realitate un lucru bun. Este modul natural de curăţare a plămânilor sau de a împiedica o infecţie sau o iritaţie să atingă căile respiratorii. Însă există situații în care trebuie să te îngrijorezi. Care sunt tipurile de tuse care reprezintă un semnal de alarmă?

Tuse lătrătoare

Prichindelul merge la culcare cu nasul înfundat, doarme liniştit câteva ore după care începe să sufoce, se agită și respiră greu. Iar tusea seamănă cu un lătrat. Care ar putea fi cauza? O infecţie virală care duce la inflamarea laringelui şi a traheei. Acest fenomen este des întâlnit în perioada octombrie-martie şi afectează de obicei copiii între 6 luni şi 3 ani.

Ce poți face în această situație? Când copilul se trezeşte din somn cu această tuse lătrătoare, înfofolește-l bine şi scoate-l afară. Aerul rece ajută la relaxarea căilor respiratorii. Lucru valabil și în cazul adulților. Cu siguranță ai observat că, atunci când ești răcită, tuse și rinoreea par a începta când ieși afară. Iar în momentul în care intri într-o încăpere, se declanșează din nou.

O altă variantă este să-l duci pe cel mic la duş, să dai drumul la apă fierbinte şi să staţi 15-20 de minute în aburi. Aerul cald îi va înmuia mucozităţile şi se vor elibera căile respiratorii. De asemenea, un umidificator pornit pe timpul somnului copilului este ideal. În același timp, asigură-te că cel mic este foarte bine hidratat. Dacă cel mic are dificultăţi grave de respiraţie, iar tusea pare că nu se oprește, ar fi bine să ajungi de urgență la medic ori să suni la ambulanță.

►Citește și Care este diferența dintre răceală și gripă la copii?


Tuse productivă sau flegmatică

Copilul are o tuse care pare a fi cu mucozităţi, îi curge nasul, are gâtul inflamat, ochii apoşi şi îi lipseşte pofta de mâncare. Care ar putea fi cauza? O răceală extrem de contagioasă care poate dura una-două săptămâni. De obicei, copiii răcesc în medie de 6-10 ori pe an. De asemenea, bronşitele sau pneumoniile pot determina tusea productivă.

Ce poți face în această situație? Pentru că răcelile sunt cauzate de viruşi, antibioticele nu funcţionează. În cazul în care apare febra, iar mucozităţile de culoare verde persistă, mergi cu cel mic la medicul pediatru. E posibil să se fi produs o suprainfectare a căilor respiratorii. Dacă prichindelul este prea mic ca să ştie să sufle nasul, pulverizează o soluţie nazală salină, apoi utilizează pompiţa nazală sau batista bebeluşului. Umidificatorul şi o baie de aburi sunt de asemenea utile pentru că împiedica întărirea mucozităţilor.

În cazul în care problema se agravează, iar medicul pune diagnosticul de pneumonie, atunci îi va recomanda tratament cu antibiotic. În funcţie de gravitatea bolii, aceasta se poate trata acasă sau la spital.

►Citește și Remedii naturale pentru tuse la copiii mici

Tuse seacă

De obicei, apare în perioada iernii, însă un copil poate avea parte de un astfel de episod și la debutul primăverii. Ziua se ameleriorează, însă episoadele se îndesesc noaptea sau când copilul aleargă. Care ar putea fi cauza? Astmul, o boală cronică ce afectează căile respiratorii şi plămânii care se inflamează şi se îngustează şi produc mai mult mucus. Mucusul produs în plămâni îi gâdila pe copii, ceea ce-i face să tuşească. De asemenea, un alt semnal de alarmă ar trebui să fie faptul că această tuse apare după exerciţiile fizice, alergii, răceli sau când copiii ies la aer rece. Dacă copilul tău este mic sau slăbuţ, vei observa că pieptul lui se adânceşte de fiecare dată când respiră.

Ce poți face în această situație? În cazul în care îl suspectezi pe cel mic de astm, mergi la medicul pediatru. Dacă prichindelul tău este mai mare de 5 ani, el poate fi supus unor teste speciale. Însă dacă este mai mic, detaliile oferite de părinţi sunt la fel de importante ca şi consultul medicului. Orice amănunt contează, chiar dacă ție nu ți se pare prea important. Iar dacă ai cazuri de astm bronșic în familie nu uita să-I spui și medicului acest lucru!

În cazul în care cel mic are probleme serioase de respiraţie, nu mai poate vorbi, mânca sau bea sună la Urgențe!

Tuse şuierătoare

De obicei, apare după câteva zile de la debutul unei răceli, când tusea se transformă într-una iritantă, cu sunet şuierător. Respiră rapid şi este foarte agitat. Care ar putea fi cauza? Bronşiolita, o infecţie a bronhiilor, cele mai mici canale respiratorii din plămâni. Când acestea se inflamează şi se umplu de mucus, este foarte greu pentru copil să respire. Cea mai comună cauza a bronşiolitelor este infestarea cu virusul denumit RSV. Bronşiolitele apar la copiii mici în special în lunile de iarnă.

Ce poți face în această situație? Dacă cel mic are probleme respiratorii sau de a înghiţi ia legătura imediat cu medicul pediatru. Copilul trebuie să se odihnească şi să bea multe lichide. În unele cazuri se pot recomanda tratament medicamentos, după cum sunt şi cazuri care necesită internare.

Tuse convulsivă

Copilul este răcit de mai bine de o săptămână şi tuşeşte chiar şi de 20 de ori la rând. Între episoadele de tuse are dificultăţi de respiraţie şi face un zgomot asemănător ţipătului când vrea să inspire. Care este cauza? O bacterie denumită pertusis care produce inflamarea şi chiar blocarea cailor respiratorii. Copiii care n-au fost vaccinaţi (DTP) sunt predispuşi acestei boli, dar chiar şi cei imunizaţi, dacă sunt mai mici de 6 luni, sunt înscrişi în grupa de risc. Aceste episoade de tuse pot duce la vărsături, la oprirea respiraţiei, li se pot învineţi buzele pentru că nu primesc suficient oxigen.

Ce poți face în această situație? Mergi de urgență la medic! Copiii mai mici de 6 luni trebuie internaţi de urgenţă. Infecţia este tratată cu antibiotice, iar adulţii şi ceilalţi copii din familie trebuie trataţi preventiv. Tratamentul vindeca infecţia în 5 zile dacă boala a fost descoperită la timp. Există însă şi cazuri în care copilul poate fi bolnav până la o lună, pentru că boala recidivează sau pot apărea alte complicaţii respiratorii.

Sursa: Parents

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro