Sari la conținut

Un psiholog dezvăluie: regula de 3 minute pe care ar trebui să o cunoască toţi părinţii

Cât de mult timp petreci alături de copilul tău, după muncă? Practic, avem nevoie de 30 de minute pentru cină, 15 pentru povestea de seară şi unul pentru sărutul de noaptea bună. Cu toate acestea, conform experţilor, este nevoie de cel puţin 3 minute în plus, care pot cântări mult mai mult decât toate celelalte.

Psihologul Nataliya Sirotich a dezvăluit pentru Brightside regula de 3 minute datorită căreia, dacă este urmată corespunzător, copilul va avea încredere în tine şi în perioada adolescenţei.

► Citeşte şi Cum limitezi timpul la TV sau la tabletă? Regula celor 5 minute nu mai este valabilă

Ce presupune regula de 3 minute:

Regula de 3 minute presupune să îţi întâmpini zilnic copilul ca şi cum nu l-ai mai văzut de foarte multe timp (chiar dacă nu a trecut mai mult de o jumătate de oră de când v-aţi luat la revedere).

Cum se aplică regula de 3 minute:

Te apleci la nivelul copilului tău, vă priviţi în ochi de la egal la egal, îl îmbrăţişezi şi îl întrebi ce a făcut de când nu v-aţi mai văzut, cum s-a simţit, ce mai este nou. Este important să fii tu cea care îl ia de la grădiniţă sau de la şcoală şi să îl întrebi toate aceste lucruri imediat ce îl vezi.

De ce este importantă regula de 3 minute:

Conform psihologilor, în primele trei minute de la întâlnire copilul îţi va spune tot ceea ce îşi aminteşte. Consecinţele nerespectării regulii de 3 minute pot varia în funcţie de caracterul copilului:

1)    Fie omuşorul căruia nu i se oferă şansa să spună ce simte, atunci când ar putea să o facă, se va închide în el şi nu va simţi nevoia să comunice lucruri importante, de-a lungul timpului. Mai mult, nu va şti să facă diferenţa între ceea ce este important şi ce nu, motiv pentru care nu va şti ce şi când să comunice, caz în care părintele va rata o mulţime de aspecte importante din viaţa copilului.
2)    Pe de altă parte, se poate ca omuşorul care nu este întrebat ce şi cum simte, la momentul potrivit, să vorbească  tot timpul despre ceea ce se întâmplă cu el şi există posibilitatea să ofere atât de mult informaţii, încât părintele să nu le mai audă nici pe acelea care contează cu adevărat.

Regula de 3 minute. Recomandări suplimentare

Regula celor 3 minute nu presupune ca tu să îţi petreci numai 3 minute din zi alături de copilul tău, ci să le petreci pe primele 3 după ce vă întâlniţi ascultându-l asumat şi încurajându-l să răspundă la întrebările despre sentimentele lui.
Mai mult, pentru a fi sigură că vei ajunge să ai o relaţie apropiată cu al tău copil, poţi urma sfaturile de mai jos:

  • Petreceţi timp împreună, tu şi copilul tău (şi tatăl), făcând lucruri care vă plac
  • Arată-i copilului că îl asculţi. Spre exemplu, poţi chiar repeta ceea ce spune.
  • Nu te preface că eşti încântată peste măsură, dacă nu eşti.
  • Reîntoarce-te la conversaţii şi mai târziu, pentru a-i arăta că reţii ceea ce discutaţi şi, mai mult, că ţi se pare important.

Tu… cum îţi petreceţi timpul alături de copilul tău? Poţi apela cu încredere la regula de 3 minute. Cu siguranţă e va apropia de copilul tău.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!