Sari la conținut

Unde pastrezi fotografiile digitale?

Odata cu venirea pe lume a celui mic, ti-ai cumparat probabil si un aparat foto performant si ti-ai propus sa ii faci bebelusului cele mai frumoase, cele mai artistice poze.

Nu stii tu prea multe despre fotografie, dar ti-ai propus sa inveti asa ca ti-ai comandat din timp manuale de fotografie si ai inceput sa citesti cate doua-trei pagini despre cum se incadreaza corect un subiect si despre regulile de baza de fotografiere. Ai facut apoi sute si sute de poze si nu ai sters niciuna dintre ele spunandu-ti ca vei face asta mai tarziu, cand vei avea timp.

Singura „ordonare” pe care ai facut-o a fost sa le pui in directoare separate, denumite mai mult sau mai putin inspirat. Cel mai probabil mai putin inspirat la inceput, gen „La mare”, „Ziua Ioanei” etc. Dupa ce a trecut primul an si evenimentele au inceput sa se repete, ai adaugat si anul la fiecare director.

Si uite asa, in cativa ani te-ai ales cu cativa zeci de GB de poze pe calculator si ai scos pe hartie maximum 100 din toate miile de poze facute. In continuare vrei sa iti faci albume foto pe care sa le poti rasfoi in liniste pe canapea, insa pana atunci stii ca va mai trece ceva timp si de aceea a inceput sa te intereseze siguranta fotografiilor de pe calculator (mai ales dupa ce ai tras o sperietura cand cel mic a varsat siropul pe laptop si acesta a murit instantaneu si a fost resuscitat la service).

Afla de aici cum poti face fotografii frumoase in prima zi de viata a bebelusului.

Hai sa vedem care sunt locurile unde poti stoca fotografiile si care sunt atuurile fiecareia.

Laptop

Pe laptop ai 500GB sau 1 TB de spatiu de stocare si iti este foarte simplu sa descarci aici cardul camerei foto ori de cate ori acesta se umple. Aici iti organizezi fotografiile si daca ai timp, le si sortezi, lasandu-le doar pe cele mai importante. Este ok sa pastrezi aici fotografiile, insa doar o perioada. Daca vrei o comparatie, laptopul trebuie sa fie un spatiu de trecere catre un alt mediu de arhivare.

Pe laptop lucrezi non-stop si se pot intampla accidente mai usor decat crezi. O reinstalare neatenta de exemplu si toate fotografiile tale pretioase au disparut in neant. Sau cineva sterge din greseala directorul de fotografii. Sau cate si mai cate. Deci, in concluzie, calculatorul sau laptopul trebuie sa fie o solutie temporara de stocare, doar atata timp cat sortezi si editezi fotografiile.

Stickuri USB si CD/DVD-uri

Sunt la indemana si sunt ieftine dar...nu sunt facute pentru stocarea pe termen lung. Gandeste-te ca stickurile USB fiind mici se pierd foarte usor si se strica la fel de usor. CD-urile si DVD-urile devin de multe ori imposibil de citit peste 4-5 ani, iar unele dintre noile calculatoare nici nu mai au unitate optica!

Harddisk extern

Harddisk-urile de 1TB sau 2TB au devenit acum accesibile din punct de vedere al pretului si le poti gasi chiar sub 100 de euro. Majoritatea se conecteaza la calculator via portul USB si sunt fiabile.

Dar trebuie sa folosesti acest harddisk exclusiv pentru stocarea fotografiilor. Daca incepi sa il folosesti pentru backup sau pentru transportul fisierelor la prieteni sau la munca, risti sa ai parte de aceleasi accidente ca in cazul laptopurilor.

Stocare in cloud

Aceasta presupune sa apelezi la un serviciu online si sa iti incarci fotografiile pe un server extern de unde sa le poti accesa oricand. Serviciile de cloud sunt oferite de obicei gratuit pentru un anumit spatiu de stocare si te vor taxa cand vei dori sa ai spatiu mai mare de stocare.

Avantajul stocarii in cloud este ca serverele pe care se afla fisierele tale beneficiaza de backup regulat si nu se pot intampla accidente. Dar, fiind un serviciu oferit de un tert, nu stii niciodata cand serviciul inceteaza (un scenariu putin probabil, dar plauzibil).

Iata cateva servicii la care poti apela cu incredere, testate deja de milioane de oameni:

  • Google Drive: 15GB, gratuit; 100GB, 2$/pe luna; 1TB, 10$/pe luna; 10TB, 100$/pe luna
  • Dropbox: 2GB, gratuit; 100GB, 100$/pe an; 500GB, 500$/pe an
  • Microsoft OneDrive (inainte numit SkyDrive): 7GB, gratuit; 100GB,50$/pe an; 200GB, 100$/pe an
  • Apple iCloud: 5GB, gratuit; 10GB, 20$/pe an; 20GB, 40$/pe an

Atentie!

Este bine sa folosesti in paralel toate metodele de mai sus pentru a evita pierderea fotografiilor. Exista un risc in cazul fiecarei metode, insa probabilitatea sa se intample ceva rau cu fotografiile tale scade exponential daca folosesti cel putin doua metode in paralel.

Ca sa dormi linistita si sa fii sigura ca fotografiile tale pretioase sunt in siguranta, incepe chiar de maine o arhivare profesionala. Si nu uita sa le spui si celorlalte mamici!

Sursa foto: domesticprincessintraining

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!