Sari la conținut

2023, anul în care s-au născut cei mai puțini copii, în România

Anul 2023 este anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii de când se fac măsurători statistice, conform Mediafax.

Se pare că, în fiecare an, numărul nașterilor scade cu peste 10.000. Dacă în anul 2021 s-au înregistrat aproximativ 200.000 nașteri, în 2022 nu vorbim decât de  170.000 de nașteri, iar în primul semestru din 2023 s-au născut doar 73.000 de copii – cel mai mic număr de nașteri de când se fac măsurători.

„Femeile din ziua de astăzi își doresc o carieră, își doresc să evolueze. S-a observat că, cu cât mai civilizată este o țară, cu atât mai târziu își doresc femeile să aibă un bebeluș”, a declarat Dr. Diana Mihai, medic primar obstetrică-ginecologie, pentru Observator News.

În 2001, era un lucru firesc pentru femei să aibă primul copil înainte de 24 de ani. Vârsta a crescut la 27 de ani în 2021. Diferența se vede și mai bine la orașe. În București, de exemplu, o femeie devine mamă pentru prima oară, în medie, după 30 de ani. 

Conform statisticlor, se pare că 49% dintre părinţi au un singur copil, 39% au doi copii, iar familiile cu minimum trei copii sunt o raritate.

„În ultimii ani, se înregistrează un număr tot mai mare de cupluri care nu își doresc să aibă copii. Sunt o serie de factori care influențează această decizie. Femeia pune și ea pe primul loc cariera, nu neapărat pe primul loc, dar acordă prioritate carierei”, a afirmat Simona Stănescu, de la Institutul de cercetare a calităţii vieţii.

Din păcate, obținerea unei sarcini la o vârstă înaintată este din ce în ce mai greu de atins, iar o sarcină după 40 de ani, spre exemplu, poate prezenta o mulțime de riscuri: naștere prematură, hipertensiune arterială, diabet gestațional, pre-eclampsie, Placenta Previa și nu numai.

Citește și Sarcina după 40 de ani. Care sunt riscurile? Dar avantajele?




 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!