Sari la conținut

Adolescentele si pilula de a doua zi

Folosirea pilulei de a doua zi ne poate da o imagine asupra efectelor educatiei sexuale actuale.

Mai mult de una din cinci adolescente folosesc pilula de a doua zi, conform unui raport recent emis de CDC. Cu zece ani in urma, doar una din 12 de adolescente declara ca foloseste pilula.

Cresterea utilizarii pilulei de catre adolescente poate fi rezultatul a catorva lucruri: faptul ca este mai usor de accesat decat oricand inainte; ca gradul de constientizare a pilulei a fost marit prin educatie sexuala; sau (in cazul cel mai nefericit) ar putea fi cea mai simpla metoda de contraceptie pentru adolescenti.

Bill Albert, un oficial al unei campanii nationale pentru prevenirea sarcinilor neplanificate in randul adolescentilor spune ca din ce in ce mai multe fete cumpara pilula de a doua zi, deoarece este foarte accesibila. Un alt motiv este acela ca adolescentii nu respecta masurile contraceptive prea bine si „in lupta dintre sex si contraceptie, de cele mai multe ori castiga sexul.”

Unul din lucrurile relevate de acest studiu este acela ca tinerii gasesc metode noi pentru a-si controla viata sexuala. Din pacate, dintre toate metodele de contraceptie, pilula de a doua zi (ca forma principala de contraceptie) este mai putin eficienta decat alte metode de contraceptie si nu s-au facut inca destule studii pe folosirea repetata a acesteia.

De ce se bazeaza adolescentii mai mult pe o metoda de contraceptie de ultim minut, iar celelelte mijloace de contraceptie inregistreaza aceesi folosire? Probabil din cauza catorva lucruri: nu are nevoie de un tutorial, este mai usor de accesat si nu poarta „stigmatul” ca strica placerea sexului, asa cum o fac prezervativele.

Aceste presupuneri capata substanta in momentul in care privim educatia sexuala facuta in Statele Unite. 37 de state cer ca in educatia sexuala sa fie inclusa abstinenta, iar in cazul a 26 de state aceasta este subliniata ca fiind cea mai buna metoda de preventie a unei sarcini. Unele state nu au in programa obligatorie educatia sexuala. In 2012, un studiu al Guttmacher Institute a aratat ca 41% dintre adolescentii de 18 si 19 ani nu stiau mai nimic despre prezervative si 75% au spus ca nu stiau nimic despre pilulele contraceptive.

Citeste si despre greselie de contraceptie.

Este usor de tras concluzia ca acolo unde tinerilor nu li se prezinta decat cateva metode de contraceptie – abstinenta, sexul cu prezervativ (pe care de multe ori nu stiu sa il foloseasca corect si ii intimideaza), protectia cu pilule pentru care au nevoie de acordul parintilor – este mai simplu ca acestia sa se orienteze catre sex neprotejat ale carui posibile urmari le pot rezolva simplu cu pilula de a doua zi, care le da cele mai putine batai de cap.

Faptul ca multe adolescenti folosesc pilula de a doua zi, mai degraba decat sa aiba conversatii despre cele mai eficiente metode de contraceptie si sanatatea sexuala arata faptul ca persista cutumele culturale care le spun ca ceea ce fac ar trebui sa fie ascuns si rusinos.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!