Sari la conținut

Aproape totul despre spermatozoizi

E bine si util sa le stii pe toate! Iata detalii mai putin cunoscute despre cealata jumatate, despre sperma si spermatozoizii si rolul esential in procreare.

1. O mare parte a spermei este anormala. Aparatul uman care produce sperma este putin cam lenes din moment ce 90% dintre spermatozoizi sunt diformi - au doua capete, doua cozi, capete enorme, cozi spiralate, iar lista cu aceste deformarilor poate continua. medicii sustin ca toate acestea sunt un tribut pe care specia il plateste monogamiei.

2. Spermatozoizii au un invelis de protectie. Nu doar ovulul are o membrana protectoare, ci si spermatozoizii. Capetele acestora sunt protejate de un invelis oval, numit acrozom. Acesta contine substante puternice, care sunt eliberate atunci cand spermatozoidul "atinge" ovulul. Aceste substante topesc suprafata exterioara a ovulului, facand loc spermatozoidului sa patrunda in ovul.

3. Un singur testicul este suficient. Daca un barbat isi pierde un testicul, celalalt este, in general, capabil sa produca suficienta sperma pentru a fecund un ovul.

4. Milioane de spermatozoizi. Sperma eliminata la o ejaculare contine, in medie, aproximativ 200 de milioane de spermatozoizi, iar competitia pentru locul "fruntas", de fecundator, este mai mult decat apriga.

5. "Fabrica" nu se inchide niciodata. Femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodata, dar barbatii produc spermatozoizi in fiecare zi, pe tot parcursul vietii lor. E drept, pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, spermatozoizii devin mai lenti, iar ADN-ul lor e mai fragmentat, insa productia nu se opreste niciodata.

6. Marimea unui spermatozoid. Un spermatozoid masoara in jur de 50 de microni si nu poate fi vazut cu ochiul liber. Daca toti spermatozoizii de la o ejaculare ar fi pusi cap la cap s-ar "intinde" pe aproximativ noua kilometri.

7. Spermatozoizii au nevoie de protectie. Spermatozoizii contin o jumatate din ADN  ceea ce ii face un "dubiosi" pentru sistemul imunitar. Astfel, pentru ca celulele albe sa nu-i atace, testiculele au un sistem de celule specializate in a pacali sistemul imunitar.

8. Un spermatozoid mort poate fecunda. Procesul este posibil doar in cazul fertilizarii in vitro, in care specialistii pot fecunda un ovul chiar si cu un spermatozoid care nu se mai misca. Avand in vedere ca nu mai este nevoie de motilitatea acestuia ca sa ajunga la ovul (fecundarea in vitro se face cu un aparat care introduce spermatozoidul in ovul), este suficient doar ADN-ul pe care il contine, pentru ca fecundarea sa fie realizata.

9. Multi spermatozoizi nu stiu incotro sa inoate. Doar jumatate dintre ei reusesc sa inoate in linie dreapta, restul facand acest lucru, de regula, in cerc. Iar calatoria este cu atat mai grea cu cat trompele uterine au niste firisoare microscopice care ingreuneaza activitatea spermatozoizilor. Este, intr-o mica parte, ca si cum un somon ar inota contra curentului.

Citeste si:
Fertilitatea masculina


10. Testiculele sunt mai reci decat restul corpului. Acestea au o temperatura putin mai mica decat cea a restului corpului - ideala pentru producerea de spermatozoizi sanatosi. De altfel, multe studii au aratat ca barbatii nu trebuie sa tina laptopul in poala atunci cand lucreaza si ca soferii profesionisti au uneori de pierdut in ceea ce priveste fertilitatea, mai ales daca folosesc scaunele incalzite.

11. Spermatozoizi sunt altceva decat lichidul seminal. Unele persoane folosesc cei doi termeni ca si cum ar fi identici, insa exista o diferenta. Spermatozoizii sunt doar o componenta a lichidului seminal, acesta continand si substante ce provin de la prostata, precum si altele, cum ar fi substante care ajuta spermatozoizii sa inoate, odata ajunsi in vagin, scrie cbsnews.com http://www.cbsnews.com/2300-204_162-10004933-16.html?tag=page.

12. Spermatogeneza dureaza doua luni. Spermatozoizii care intra in cursa pentru fecundarea unui ovul au fost fabricati in urma cu doua luni de zile. Acestia pot avea unele modificari ale sructurii ADN, daca la momentul respectiv organismul barbatului a fost supus unor agresiuni: radiatii, exces de alcool, traume. E un interval de timp pe care barbatii care vor sa aiba copii trebuie sa tina cont.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!