Sari la conținut

Boala celiacă și infertilitatea – există vreo legătură de tip cauză-efect?

În zilele noastre, tot mai multe cupluri se confruntă cu incapacitatea de a deveni părinți. După un an, doi de încercări, majoritatea se prezintă la medicul de specialitate, în speranța că vor descoperi cauza infertilității, pentru a o putea trata corespunzător și a-și vedea visul devenit realitate.

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea reprezintă incapacitatea femeii și a bărbatului de a concepe un copil. Majoritatea specialiștilor definesc infertilitatea ca incapacitatea de a concepe timp de un an de încercări. Mai mult, chiar și femeile care rămân relativ ușor gravide, dar pierd imediat sarcina, sunt considerate infertile.

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la indivizi predispuşi genetic. Intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Dincolo de neplăcerile pe care le poate provoca această boală, ea poate să determine şi apariţia altor afecţiuni mai grave, de la diabet până la infertilitate.

Boala celiacă și infertilitatea – există vreo legătură de tip cauză-efect?

Vestea bună este că, în ultimii 10 ani, s-au efectuat foarte multe studii privind impactul pe care boala celiacă îl poate avea asupra infertilității feminine și masculine, deopotrivă; vestea proastă este, însă, că rezultatele sunt contradictorii: unele susțin că femeile cu boala celiacă nediagnosticată pot suferi de infertilitate, în timp ce altele susțin că nu există nicio legătură de tip cauză-efect. Nu este însă clar dacă problemele nutriționale (malabsorbția), în cazul celiacilor nediagnosticați, sunt cele care cauzează infertilitatea sau este vorba doar despre un răspuns al sistemului imunitar.

Cu toate acestea, printr-un studiu publicat în Human Reproduction li se atrage atenția medicilor specialiști să ia în considerare boala celiacă nediagnosticată, în cazul persoanelor infertile fără un motiv evident.

Studiul a luat în considerare evidențele medicale a 6319 femei cu boala celiacă confirmată, în comparație cu înregistrările medicale a 63 166 femei aparent sănătoase, care nu suferă de boala celiacă. Cercetările au urmărit: șansele de a rămâne gravide, timpul în care s-a întâmplat, numărul nașterilor de copii decedați, respectiv vii, incidența sarcinilor molare și ectopice, respectiv a avorturilor.

Rezultatele au arătat că, în cazul femeilor cu boala celiacă nediagnosticată, numărul de avorturi a fost cu 11 mai mare, raportat la 1000 de sarcini și au existat cu 1.62 mai multe nașteri de copii morți, per 1000 de sarcini. Mai mult, cu doi ani înainte de diagnosticarea bolii celiace, numărul femeilor care au rămas însărcinate a fost cu 25 mai mic / 1000 sarcini. La modul general, riscul de sarcini cu probleme în cazul femeilor nediagnosticate a fost cu 15 mai mare / 1000 de sarcini, comparativ cu cel al femeilor care nu sufereau de boala celiacă.

Concluziile studiului au fost că boala celiacă nediagnostică crește riscul avorturilor și al nașterii de copii vii, în timp ce diagnosticarea face diferența.

Boala celiacă, infertilitatea și femeile

  • Unele cercetări au arătat că prevalența bolii celiace în cazul femeile cu infertilitate inexplicată este mai mare decât în cazul populației generale
  • Rezultatele au arătat că femeile cu boala celiacă nediagnosticată au prezentat un risc crescut de naștere prematură și avort spontan
  • Studiile au arătat că femeile cu boala celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta sindromul ovarelor polichistice și endometrioză.
  • Experții în boala celiacă recomandă ca femeile care suferă de infertilitate inexplicată să fie testate pentru boala celiacă
  • Chiar dacă legătura dintre cele două nu este pe deplin explicată şi înţeleasă, cercetătorii bănuiescă că infertilitatea este declanşată de faptul că  organismul nu este capabil să absoarbă nutrienţi precum acidul folic.

Boala celiacă și infertilitatea la bărbați

  • Bărbații care suferă de boala celiacă prezintă risc crescut de disfuncție gonadică – care ar putea complica problemele de fertilitate
  • Anumite disfuncționalități în urma spermogramei se pot ameliora, ca urmare a dietei fără gluten, recomandată celiacilor.
  • Au fost efectuate foarte puține studii privind infertilitatea la bărbați.
  • Boala celiacă trebuie avută în vedere ca o cauză pentru infertilitatea inexplicabilă. Deşi asocierea este rară, tratamentul este simplu şi ar putea conduce către concepţie....

    Sursa
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!