Sari la conținut

Care este cel mai bun moment pentru a concepe. Nu, nu ziua ovulaţiei!

Numai cine a rămas gravidă în primele două-trei luni - de la decizia de a concepe -  nu ştie cât de stresant poate deveni acest proces! Deşi teoretic femeile care îşi doresc să devină mămici ar trebui să se bucure cât mai mult de perioada preconcepţiei şi să se relaxeze (realizând că bebele oricum vine când trebuie, nu când îşi doresc viitorii părinţi), în practică procesul concepţiei implică multe analize, teste de ovulaţie, calcule, teste de sarcină, sex la ore fixe, stres şi câte şi mai câte…

Una dintre cele mai populare metode de alegere a perioadei de concepere este cea a calendarului, care presupune urmărirea duratei perioadei unui ciclu menstrual şi alegerea zilei din mijloc (ziua ovulaţiei – teoretic cea cu cele mai mari şanse de întâlnire între spermatozoid şi ovul).

► Citeşte şi Cum afli care sunt zilele fertile

Ce se întâmplă, mai exact, în perioada ovulaţiei

Sperma poate trăi în tractul reproducător al femeii între 3 şi 5 zile, dar ovulul nu stă în viaţă decât 12-24 de ore de la eliberare, ceea ce înseamnă că perioada în care se poate produce fertilizarea este de maximum o zi. Mai mult, sperma proaspăt ejaculată nu poate fertiliza oul până nu ajunge la maturitate (o serie de schimbări care apar atâta timp cât sperma se află în interiorul sistemului reproducător al femeii, schimbări care fac sperma mai mobilă şi mai capabilă să penetreze oul) – proces care durează în jur de 10 ore. Deci, cele 5 zile înainte de ovulaţie sunt foarte importante pentru ca sperma să poată fertiliza oul – sperma matură este cheia concepţiei.

► Citeşte şi Cat de mult dureaza sa ramai insarcinata

Momentul oportun pentru concepere este ziua ovulaţiei? E important să faceţi sex chiar în ziua ovulaţiei?

Se spune că cea mai sigură zi pentru concepţie este ziua ovulaţiei, numai că specialiştii au studiat relaţia dintre schimbările pe care trebuie să le parcurgă sperma ejaculată şi ziua ovulaţiei şi au ajuns la concluzia (publicată şi în Journal of Reproductive Medicine) că nu ziua ovulaţiei este cea mai bună pentru reproducere. Atunci… ce zi este cea mai potrivită?

Ziua dinaintea ovulaţiei
Ziua dinainte ovulaţiei este mai bună pentru concepere, comparativ cu ziua ovulaţiei, şi asta deoarece teoretiv sperma beneficiază de timpul necesar pentru a ajunge la maternitate şi a fecunda ovulul.

Două zile înainte de ovulaţie
Cele două zile dinainte de ovulaţie sunt, într-adevăr, oportune conceperii. În fapt, sexul cu două zile înainte de ovulaţie creşte şansele concepţiei chiar mai tare decât sexul făcut cu o zi înaintea ovulaţiei.

Trei zile înainte de ovulaţie
Chiar şi sexul cu trei zile înainte de ovulaţie are şanse mai mari să rezulte ducă la concepere, comparativ cu sexul în ziua ovulaţiei.

Cinci zile înainte ovulaţiei
Este posibil să rămâi gravidă şi dacă faci sex cu cinci zile înainte de ovulaţie, însă şansele sunt mai mici comparativ cu următoarele zile.

În concluzie, cel mai bine pentru a concepe este să faceţi sex cu două zile înainte de ovulaţie!

► Citeşte şi Cele mai bune pozitii daca vrei sa concepi un copil
► Citeşte şi 4 sfaturi ca sa ramai insarcinata repede

Sursa

Sursa foto: Unsplash

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!