Sari la conținut

Cum arata in realitate un ovul

Am vazut cu toate simulari ale unui ovul care paraseste ovarul si porneste in calatoria sa. Dar cum arata in realitate un ovul este o imagine cu adevarat unica.

Femeia produce cate un ovul (oul uman) in fiecare luna, iar rezerva sa de ovule este limitata la un numar fix in viata. Imaginea unui ovul a fost surprinsa pentru prima data cu acuratete de catre un medic ginecolog in timpul unei interventii chirugicale. El a reusit sa surprinda procesul de ovulatie printr-o serie de fotografii clare.

Dr. Jaques Donnez a surprins pentru prima data intr-o serie de fotografii explicite cum are loc ovulatia la o femeie. Deoarece ovulatia nu are o frecventa foarte clara (aproximativ de 13 ori pe an in cazul unei femei) si se intampla destul de repede (maxim 15 minute de la inceput la sfarsit) si din cauza faptului ca nu stim niciodata exact cand are loc ovulatia, a fost foarte dificil sa se fotografieze sau inregistreze pana acum acest moment. Eliberarea unui ovul matur din ovar in corpul unei femei este atat de sensibila la hormoni si la diversi factori, incat fotografiile surprinse sunt un eveniment unic si spectaculos.

Aceste imagini au fost luate atunci cand Dr. Donnez, seful departamentului de ginecologie de la UCL din Bruxelles, Belgia, a asistat accidental la ovulatie in timp ce se pregatea sa efectueze o histerectomie partiala la o pacienta cu varsta de 45 de ani.

Fotografiile doctorului Donez au fost publicate pe larg in diferite reviste de specialitate din lume si aduc noi informatii legate de ovulatia umana. Inainte de aceste inregistrari, se credea ca ovulatia are loc rapid, aproape exploziv. Imaginile surprind cca 15 minute in care ovulatia are loc, de la inceput la sfarsit. Dr.Donez spune ca “eliberarea ovocitului din ovar este un eveniment crucial pentru reproducerea umana. Aceste imagini sunt importante pentru a intelege mecanismul.”

In aceste fotografii, vei vedea foliculul matur - un sac plin cu lichid pe suprafata ovarului care contine ovulul (oul). La scurt timp inainte de a apare ovulul, enzimele descompun tesutul foliculului care duce la eliberarea ovulului. Apoi vei vedea un balon de culoare rosie si un orificiu minuscul, care apare in partea de sus a foliculului.Ovulul paraseste foliculul ovarian, protejat de un sac de celule de suport. Acesta calatoreste in trompa uterina unde face calatoria in uter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa eliberarea unui ovul matur, in aproximativ 24 de ore acesta nu va mai fi viabil. Este o singura zi in luna in care femeia poate ramane insarcinata. Cu toate acestea, in cazul in care sperma era deja prezenta la nivelul colului uterin sau in uter inainte de ovulatie, sarcinia ar putea aparea fara sa existe un nou aport de sperma. Sperma ramane de obicei viabila pentru aproximativ 72 de ore (3 zile) in corpul unei femei.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Ana

    O singură zi pe luna cand pot rămâne însărcinate? Nope.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!