Sari la conținut

Metoda naturala de control al nasterii

Planning-ul familial natural include o serie de metode de control care ajuta femeile sa is idea seama cand sunt fertile – o perioada care dureaza de obicei in jur de 8 zile per ciclu.

Daca stii cand esti fertila, poti lua masuri sa previi o sarcina in acest timp, indiferent daca asta inseamna sa te abtii de la sex, sa folosesti o bariera fizica cum ar fi un prezervativ sau sa faci sex care nu include riscul unei sarcini.

In general, metodele naturale a identificarii perioadei fertile nu se bucura de un succes rasunator si asta pentru ca deseori dau gres. De exemplu, metoda calendarului nu este foarte eficienta pentru ca ciclurile femeilor nu sunt intotdeauna regulate.

Dar exista si alte metode naturale pe care ne putem bizui, cum ar fi de exemplu metoda simpto-termica.

Cum se foloseste

In momentul in care incepem sa intelegem schimbarile care au loc in organismul nostru odata cu menstruatia, totul devine mai usor. Metoda se bazeaza pe verificarea temperaturii bazale si inspectarea lichidului cervical.

Asta nu iti va lua prea mult timp pentru ca tot ce ai de facut este sa iti verifici scurt temperatura cand te trezesti dimineata. Apoi, de-a lungul zilei, observa lichidul cervical cand mergi la toaleta. Se vede bine pe hartia igienica.

Daca te uiti cu atentie la cei doi indicatori, poti vedea exact ce se intampla in corpul tau in ziua respectiva si daca exista vreo sansa sa ramai insarcinata. Temperatura bazala creste usor la ovulatie (este bine sa folosesti o metoda de protectie in aceea zi). Tot atunci, lichidul cervical devine mai umed, mai elastic si a se aseamana cu albusul de ou inainte de ovulatie. Dupa ovulatie, acesta tinde sa se usuce.

Invata sa citesti cu atentie acesti indicatori si vei avea o rata mica de esec comparativa cu cea a pilulelor contraceptive.

Metoda este folosita de numai aproximativ 1% dintre femei si asta pentru ca am uitat sa fim atente la schimbarile care au loc lunar in corpul nostru.

Puncte tari

 1. Esti degajata

Esti in control total asupra propriului corp si poti decide sa ramai insarcinata oricand. Nu trebuie sa mergi la controale periodice ca in cazul unui sterilet si nici sa te confrunti cu efectele negative ale pilulelor contraceptive.

 1. Stii exact cand vine menstruatia

Cand folosesti aceasta metoda de control, ai suficiente informatii despre corpul tau pentru a sti exact cand vine menstruatia. Asta pentru ca „timing”-ul menstruatiei tale este legat destul de strict de ovulatie.

 1. Poti vedea ce se intampla cu hormonii tai

Unul dintre cele mai cool avantaje ale utilizarii metodei simpto-termice de constientizare a fertilitatii este ca poti vedea zilnic ce se intampla cu hormonii tai. Iti vei explica stari si senzatii pe care le puneai de obicei pe seama factorilor de viata.

Citeste si 5 motive ca sa iti monitorizezi ciclul menstrual.

 1. Te vei simti mai aproape de partener

Cei mai multi oameni se bucura de asumarea responsabilitatii comune pentru controlul nasterii. De exemplu: poti pune intr-un grafic ciclul tau si partenerul tau isi va pune un prezervativ in timp ce esti fertila. Sau te poate chiar ajuta cu diagrama. De asemenea, vei avea un corp mai sensibil si o stare de spirit mai buna!

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti