Sari la conținut

Sarcina dupa o operatie bariatrica

Chirurgia bariatrica este o ramura a chirurgiei specializata in interventii chirurgicale care sa ajute persoanele obeze sau supraponderale sa piarda in greutate.

Obezitatea este o problema din ce in ce mai acuta, iar in Romania tinde sa devina ingrijoratoare. Din statisticile Asociatiei Romane de Endocrinologie rezulta ca intre 25 si 30% dintre romani sunt obezi si cca 65% sunt supraponderali. Si ghici care este sexul cu mai multe persoane obeze? Nu, nu ai ghicit, nu sunt barbatii, ci femeile: peste 30% dintre femeile din Romania sunt incadrate peste limita obezitatii, in timp ce numai 20% dintre barbati sunt incadrati in aceeasi categorie.  Ca urmare a acestor cifre ingrijoratoare, Romania se claseaza pe locul 3 in Europa in clasamentul obezitatii.

Nu este deci de mirare ca operatiile bariatrice sunt deja cautate din ce in ce mai des si in Romania. In special femeile apeleaza la astfel de operatii. Dar oare, dupa o astfel de operatie, exista vreun pericol pentru o eventuala sarcina?

 

Operatiile bariatrice sunt de obicei cele care fac stomacul mai mic. Altele schimba modul in care stomacul se conecteaza cu intestinele. 

In mod surprinzator, operatiile bariatrice sunt benefice pentru o sarcina, deoarece ajuta femeile sa ramana mai usor insarcinate pentru ca de cele mai multe ori obezitatea este cea care le impiedica sa ramana gravide. De asemenea, scade riscul de probleme in sarcina cum ar fi hipertensiunea, diabetul gestational sau preeclampsia.

Si, nu in ultimul rand, le ajuta pe femei sa reduca numarul de kilograme castigate in timpul sarcinii.

 

Posibile probleme

Este foarte posibil, daca ai trecut print-o astfel de operatie, sa fii nevoita sa nasti prin cezariana.

Este indicat sa astepti timp de 1-2 ani inainte de a incerca sa ramai insarcinata, pentru simplul motiv ca o operatie baratrica duce la slabirea excesiva, rapida si este posibil ca fatul sa nu primeasca destule substante nutritive.

Cam acestea sunt singurele atentionari insa se adauga cateva precautii. Va trebui sa tii legatura cu medicul care a realizat operatia pentru a te asigura ca nu exista probleme ascunse de pe urma operatiei.

Deoarece obiceiurile tale alimentare se vor schimba, este bine sa contactezi un nutritionist care iti va indica un plan de alimentatie corect. Este posibil sa ai nevoie de un surplus de minerale si vitamine deoarece operatia poate face dificila absorbtia anumitor substante nutritive cum ar fi acidul folic, calciu, vitamina B 12 sau fier.

 

Pentru o sarcina sanatoasa

A face alegeri sanatoase te poate ajuta sa ai o sarcina sanatoasa. Mananca sanatos, alege o viata activa si iata ca ai ales deja doua lucruri extrem de importante pentru sanatatea ta.

  • Sa mananci bine. Vorbeste cu medicul sau cu un nutritionist despre ce inseamna sa mananci sanatos si despre cat poti sa mananci dupa operatie. Te va ajuta sa tii un jurnal cu ajutorul caruia sa contorizezi cate feluri de mancare si ce tipuri de mancare mananci.
  • Fii activa. Mergi la inot si/sau mergi pe jos. Daca nu erai prea activa inainte de sarcina, vorbeste cu medicul tau daca este in regula sa maresti putin ritmul in sarcina.

In rest, bucura-te de sarcina, de sanatatea castigata prin pierderea multor kilograme si priveste cu incredere spre viitor!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • andreea

    http://ponderas.ro/bmi/ ca sa va calculati real ponderabilitatea si apoi puteti sa constatati daca aveti nevoie de dieta sau de alte interventii. Pe mine dietele nu m-au ajutat. Nici pastilele de slabit...

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!