Sari la conținut

7 lucruri care se pot întâmpla în travaliu și de care, probabil, nu știai

Știi că în timpul travaliului trebuie să te aștepți la contracții și durere, dar aruncă o privire și la evenimentele mai puțin cunoscute care se pot întâmpla în acele momente.
Există câteva lucruri cunoscute care se întâmplă în timpul travaliului, dar, cu toate acestea, există și evenimente care au nevoie de îngrijiri medicale urgente.

Mișcările intestinale neașteptate

Întrucât în timpul travaliului folosești același mușchi pe care îl folosești atunci când ești pe toaletă, s-ar putea să alunece un mic pipi, ceea ce este complet în regulă. „Este total ok ca femeile să aibă o mișcare intestinală în timpul travaliului și asta înseamnă, de fapt, că mușchii sunt folosiți pentru a împinge copilul”, spune Nita Landry, medic ginecolog. Ea explică faptul că epidurala, care amorțește jumătatea inferioară a corpului, poate crește probabilitatea unei mișcări intestinale incontrolabilă.

„Există cercetări în curs de dezvoltare care sugerează că urinarea în timpul travaliului poate ajuta expunerea bebelușului la bacteriile intestinale bune, care ar putea avea beneficii pe termen lung în ceea ce privește sănătatea lui”, adaugă dr. Landry.

Greață și vărsături

După cum se dovedește, greața și vărsăturile nu apar doar dimineața, ci și în timpul travaliului, în special în perioada activă când copilul este impins afară.
„Atunci când femeilor li se face epidurală, acestea pot avea o scădere a tensiunii arteriale care poate provoca vărsături. Acesta este motivul pentru care mâncarea nu este recomandată în timpul travaliului”, spune Sherry Ross, doctor și expert în sănătatea femeilor la Centrul Providence Saint John’s Health din Santa Monica, California.

Travaliul prelungit

Prima etapă a travaliului include faza latentă, urmată de faza activă și faza de tranziție. Uneori, aceste faze nu se întâmplă la fel de rapid cum ar trebui. O fază latentă prelungită este atunci când travaliul durează mai mult de 20 de ore pentru mămicile care nasc pentru prima dată și 14 ore pentru cele care au mai născut până acum, spune Dr. Landry.

“Faza latentă prelungită poate fi epuizantă și uneori frustrantă pentru viitoarele mămici, dar rar duce la complicații și nu ar trebui să se pună problema de naștere prin cezariană”, spune ea.

Dacă colul uterin se întinde lent, încearcă să ai răbdare și să te relaxezi. Dormi, fă o plimbare sau bucură-te de o baie caldă.

„Odată ce colul tău este dilatat cu 6 cm, ești oficial pregătită pentru naștere. Poate fi problematic dacă colul uterin nu se dilată la fel de repede cum ar trebui și, în acest caz, poate fi recomandată operația de cezariană pentru a evita complicațiile”, adaugă ea.

Citește și: Femeile spun lucruri trăsnite. În timpul travaliului

Travaliul rapid

De asemenea, poți naște foarte rapid. Travaliul rapid este atunci când bebelușul apare în mai puțin de 3 ore după începerea contracțiilor.

„Majoritatea noilor mămici pot vedea travaliul rapid ca fiind un lucru pozitiv, dar există și o serie de îngrijorări odată cu apariția acestuia”, spune dr. Landry.

Principala îngrijorare este lipsa de timp pentru a ajunge la spital unde primești medicamente pentru durere, nașterea într-un mediu steril și de a fi în prezența medicilor.

„O altă dificultate importantă a travaliului rapid este lipsa acumulării corespunzătoare până la naștere care permite mamei să se simtă sub control și să găsească strategii adecvate de combatere pentru a se pregăti de o astfel de schimbare majoră”, spune ea. Alte potențiale probleme includ un risc crescut de rupere a colului uterin și a vaginului, hemoragii și riscul de infecție pentru bebeluș în urma nașterii nesterilizate.

Lacrima vaginală

Este destul de comun ca perineul, zona dintre vagin și anus, să se rupă în timpul travaliului dacă deschiderea vaginală nu est suficient de largă.
„Aproximativ 90% dintre femei prezintă un anumit grad de rupere vaginală în timpul nașterii. Lacrimile de gradul I sau II pot provoca disconfort minor timp de câteva săptămâni, dar lacrimile de gradul al III-lea și al IV-lea pot dura mai mult de câteva săptămâni pentru a se vindeca”, spune Dr. Landry.

În unele cazuri, medicul tău poate fi nevoit să efectueze o epiziotomie care este o incizie chirurgicală pentru a mări deschiderea vaginală. Nu sunt foarte frecvente, dar s-ar putea face dacă umărul copilului este blocat în spatele osului pelvin. Cusăturile vor ajuta la vindecarea perineului.

Lacrima rectului

„Există momente în care nu poți face nimic pentru a preveni o lacrimă de gradul al IV-lea. Aceasta este, din fericire, cea mai puțin obișnuită rupere vaginală în timpul nașterii naturale”, spune Dr. Ross.

O modalitate de a preveni ruperea rectului este aplicarea unei comprese calde pe perineu în faza de împingere din travaliu. Poți încerca de asemenea și masaj. “Masajul perineal se face adesea pentru a ajuta la prevenirea rupturilor în timpul unei nașteri vaginale. Pentru masajul vaginului se utilizează ulei sau lubrifiant pe bază de apă deoarece acesta înmoaie țesutul, făcându-l mai suplu și îmbunătățind flexibilitatea acestuia”, spune Dr. Ross.

Citește și: O noapte furtunoasă. Acea noapte!

Placentă reținută

După ce bebelușul va veni pe lume, s-ar putea să crezi că totul s-a terminat, dar nu te grăbi să crezi asta. “Este normal să continue contracțiile de tip postpartum, deoarece corpul tău trebuie să îndepărteze placenta din uter. Contracțiile sunt, de asemenea, necesare pentru a reduce cantitatea de sângerare postpartum”, spune Dr. Landry.

Îndepărtarea placentei are loc de la sine în primele 30 de minute de la naștere, deoarece placenta se separă de peretele uterin și este împinsă de contracții. Dacă nu se întâmplă automat, fenomenul se numește placentă reținută.

Unele cauze ale placentei reținute includ contracții slabe și așezarea acesteia pe pereții musculari ai uterului. Medicamentele vor ajuta la relaxarea uterului, iar medicul poate recomanda alăptarea, ceea ce ar putea determina uterul să se contracte suficient pentru a îndepărta placenta. Primele simptome ale placentei reținute sunt febra, sângerarea și durerea constantă. Ca ultimă soluție, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală pentru a elibera placenta. Afecțiunea poate pune viața în pericol dacă nu este tratată corect.

Sursa:

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!