Sari la conținut

8 greseli pe care le facem la prima sarcina

Prima sarcina a fost foarte complicata. A doua a fost foarte usoara. Desigur, numai in capul meu, pentru ca nu a fost nicio diferenta notabila din punct de vedere medical care sa faca lucrurile astfel. Am sa va spun ce anume din comportament a facut ca sa se simta astfel.

1. Prea multa atentie acordata propriei persoane

Cand singurul lucru de care trebuie sa ai grija este propria persoana incepi sa devii nemultumit la cea mai mica urma a faptului ca lucrurile nu ar iesi chiar asa cum iti doresti. Prima sarcina este plina de nemultumiri: cum arati, ce nu poti face, cum se comporta ceilalti, ce gasesti sau nu in magazine etc. Ca si cum ai fi ajuns iar la doi ani cand neaparat, dar neaparat, toata lumea trebuie sa iti faca pe plac.

Cu alte cuvinte, la prima sarcina te comporti ca o persoana foarte rasfatata, ceea ce nu face bine pentru starea ta de spirit, de a celorlalti nici nu mai vorbesc. La a doua sarcina, pentru ca deja trebuie sa ai grija de un copil nu mai ai timp de astfel de banalitati. Ceea ce, culmea, te ajuta foarte mult sa ai o stare de spirit mai buna.

2. Prea multa atentie acordata mancarii

Este adevarat, trebuie sa mananci sanatos si nu ai voie sa mananci anumite alimente, dar asta nu este o asa mare filosofie. Este suficient sa iti amintesti cum te hranea mama ta cand erai copil, cu multe fructe, legume si mancare gatita fara prajeli. Este nesanatos pentru psihic si trup sa acorzi atentie fiecarei pofte alimentare pe care ai putea sa o ai. Asta nu face decat sa le sporeasca mai mult decat ar fi normal. Daca te tii ocupata cu alte lucruri vei observa ca senzatia de foame nu va fi atat de acuta.

►Citeste si Alimentatia corecta in timpul sarcinii

3. Prea multa atentie acordata fiecarei dureri

Corpul in timpul sarcinii functioneaza diferit de cum esti tu obisnuita. Accepta acest lucru si treci peste ele fara sa te stresezi sa analizezi fiecare crampa sau cadere a firului de par. Poate ca esti mai constipata, poate ca iti apar pete pe fata sau ti se umfla picioarele, dar nu sunt o tragedie, vor trece. Daca mergi regulat la consultatii si ti se spune ca totul este in regula nu mai acorda atentie acestor neplaceri.

4. Prea multa presiune pe propria persoana ca sa iti continui viata de dinainte

Sarcina nu este ca orice alta perioada din viata, numai ca iti creste burta. Accepta faptul ca poti fi mai obosita, ca nu te mai poti concentra, ca nu mai poti face in general tot ceea ce faceai inainte. Da, devii mult mai casnica, iti vezi prietenii mai putin, nu mai lucrezi chiar asa de mult. Asa este aceasta perioada. Nu trage de tine ca sa iti demonstrezi altceva. Astfel de atitudini pot duce la nasteri premature.

5. Prea multa bataie de cap cu lucrurile bebelusului

Adevarul este ca nu poti sa stii dinainte de ce anume vei avea nevoie. Lucrurile difera chiar in cadrul aceleiasi familii de la copil la copil. Sa nu mai vorbim atunci cand este vorba despre stiluri de viata diferite. Pe parcurs vei gasi cele mai bune solutii pentru tine. Nu ai cum sa le ghicesti in avans. Asa ca uita de listele interminabile si tonele de cumparaturi. Poti sa fii o mama minunata si fara ele.

►Citeste si Hainele bebelusului pentru primele saptamani

6. Prea multe intrebari privind viitorul tata

Ti se pare ca viitorul tata se comporta mult prea imatur pentru rolul pe care il va avea? Este mai mult decat posibil. Dar nu ai cum sa schimbi asta numai pentru ca te enervezi si iti faci ganduri negre. Va invata si el in timp ce are de facut, asa cum vei invata si tu. Ce face el acum nu este deloc o predictie a modului in care se va comporta atunci cand va putea sa comunice cu copilul sau. Nu incerca sa trasezi toate lucrurile de acum, nu se poate.

7. Prea mare stres privind parerile celorlalti

Nimic nu ii face pe oameni sa isi apere opiniile mai incrancenat decat atunci cand este vorba despre un bebelus. Si cunoscuti si necunoscuti iti pot spune care mai de care lucruri care tie sa ti sa para bizare sau neplacute. Nu este cazul sa le pui la suflet. Trebuie sa iti fi construit pana la aceasta varsta un mecanism de a-i ignora pe cei din jur. Apeleaza la el cu incredere.

8. Prea multa dorinta sa iasa totul perfect

Trebuie sa te obisnuiesti inca de pe acum cu ideea ca nu te vei descurca perfect in cel mai important rol din viata ta. Perfectiunea aceasta pe care o cauti nu exista. Toata lumea face greseli si invata din ele, mai devreme sau mai tarziu. Nu trebuie sa fii in cautarea doctorul perfect, a nasterii perfecte, a patutului perfect, a familiei perfecte. Ajunge si sa fie ceva care functioneaza, iar daca apar probleme mai ajustezi. 

O sarcina cat mai usoara si relaxata va doresc!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!