Sari la conținut

Acidul folic lipseste din dieta femeilor insarcinate din Europa

Un nou studiu international arata ca peste 5.000 de fetusi din Europa sunt afectati anual de spina bifida si alte defecte grave ale sistemului nervos central. Saptezeci la suta din aceste sarcini sunt terminate, iar copiii care se nasc sunt afectati de mortalitate crescuta si de boli grave. Cel putin jumatate din cazuri pot fi evitate prin adaugarea de acid folic la alimentele de baza prin decizie guvernamentala, o practica deja uzuala in 70 de tari din afara Europei.

Lipsa de imbogatire a alimentelor cu acid folic din Europa este cauza mai multor mii de cazuri de anomalii fetale cum ar fi de exemplu spina bifida. Cel mai bun scenariu pentru copilul nascut cu aceasta probleme congenitale este sa treaca prin unele interventii chirurgicale de corectare a sirei si maduvei spinarii, lucru asociat de cele mai multe ori cu cu diferite grade de handicap. In cele mai rele cazuri copilul nu supravietuieste. Astazi, doua din trei sarcini in care fetusii sunt diagnosticati la inceputul sarcinii cu spina bifida sunt terminate prin avort.

Jumatate din cele 5000 de cazuri anuale ar putea fi evitate prin imbogatirea alimentelor cu acid folic, lucru recunoscut deja ca joaca un rol important in formarea vertebrelor in viata prenatala. In Europa se recomanda in prezent ca toate femeile care planifica o sarcina sa ia un supliment de acid folic. Dar numerele de mai sus arata ca acest sistem de auto imbogatire a dietei este ineficient.

Rezultatele cercetarii de la Universitatea Aarhus au fost publicate in revista stiintifica Birth Defects Research.

Spina bifida redusa cu 50% in urma imbogatirii cu acid folic

70 de tari non-europene au introdus deja imbogatirea cu acid folic, inclusiv Statele Unite ale Americii, unde a fost introdus acum 17 ani, precum si Canada si Australia. Masura a redus defectele fetale legate de acid folic, cum ar fi spina bifida, cu cincizeci la suta.

"Femeile europene au in sange un nivel de acid folic de aproximativ jumatate din nivelul recomandat de OMS pentru prevenirea defectelor congenitale. Nu exista nici o indoiala ca o politica de imbogatire cu acid folic ar creste aceasta cantitate in organismul femeilor si poate preveni un procent semnificativ din cazurile de spina bifida in multe tari europene", spune profesorul asociat Rima Obeid de la Institutul de Studii Avansate de la Universitatea Aarhus, care impreuna cu o echipa internationala de cercetatori din Germania, Elvetia, si Statele Unite ale Americii a realizat acest studiu.

Studiul este bazat pe noua milioane de nasteri inregistrate in Europa pe o perioada de 11 ani si arata ca exista, in medie, 9.17 de cazuri de anomalii ale creierului si maduvei spinarii la 10.000 de nasteri. Numerele sunt mai mari in tarile europene nordice de exemplu Scandinavia, Olanda si Germania decat in ​​tarile din sud.

Intarzierea are un pret

Factorii de decizie europeni au ezitat din cauza fricii de efecte secundare. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa ateste efecte secundare nocive, chiar si in tarile care au introdus masura de acum mai bine de 15 ani.

"Imbogatirea alimentara cu o cantitate mica de acid folic s-a dovedit a fi sigura pentru populatie. Si este o modalitate eficienta de reducere a nivelului de malformatii congenitale. Este cel mai rentabil mod de a ajunge la fiecare femeie inainte de sarcina si pentru a reduce mortalitatea infantila si riscul de boli." explica Rima Obeid.

De asemenea, studiul demonstreaza ca aceste cazuri de copii nascuti cu anomalii ale creierului si maduvei spinarii implica costuri sociale si financiare majore. Numai in Germania s-ar putea preveni anual 441 de cazuri de cazuri ceea ce ar aduce economii estimate de 33 de milioane de euro in costurile medicale.

Despre spina bifida si alte defecte de tub neural

  • Defectele de tub neural sunt defecte congenitale care impiedica inchiderea vertebrelor, astfel incat maduva spinarii este expusa.
  • Bolile se dezvolta in primele patru saptamani de sarcina.
  • Exista diferite tipuri de anomalii ale creierului si maduvei spinarii, care pot duce la diferite grade de handicap, cum ar fi paralizie musculara, incontinenta si probleme motorii.
  • Conditiile ereditare, fumatul, obezitatea mamei si aportul insuficient de nutrienti cu acid folic sunt printre cele mai comune cauze de spina bifida.
  • Defecte de tub neural pot fi detectate in timpul sarcinii cu ajutorul ecografiei cu ultrasunete.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!