Sari la conținut

Anemie

Anemia reprezinta scaderea cantitatii de hemoglobina si numarului de celule rosii in singe. Cantitatea de hemoglobina in singele unei femei se considera normala fiind in limitele 120-160 g/l, iar eritrocite- 3,4-5,0 mln.

Indicii singelui - adica cantitatea de eritrocite, hemoglobina, fierul scade chiar si la gravidele sanatoase. Astfel volumul singelui circulant creste odata cu graviditatea si anume din contul plasmei (componenta lichida a singelui). Pe cind numarul de eritrocite si hemoglobina ramine constanta. Asa stare poarta denumite de hidremie. Anemia si hidremie sunt 2 lucruri diferite.

Insa destul de des la femei apare anemia veritabila.

 

CARE SUNT FORMELE DE ANEMIE SI CAUZELE LOR ?

1. Una din cele mai frecvente forme de anemie este cea ferodeficitara care se intilneste in 85-90 % cazuri. Anemia ferodificitara se intilneste foarte frecvent in timpul sarcinii (la circa 50-60 % gravide ).

La multe femei exista si inainte de graviditate deficitul ascuns de fier. Aparitia anemiei este legata de mai multe cauze. Una din motive este ca organele tractului digestiv nu absorb mai mult de 2 mg. pe zi de fier, indiferent cite produse bogate in fier ar minca femeia. Zilnic din organism odata cu transpiratia, urina, caderea parului, descvamarea pielii, se elimina cite 1 mg. de fier. Femeile in timpul unei menstruatii pierd cite 40-60 mg de fier, comparativ cu 20 mg care vin odata cu mincarea in aceste zile. Deficitul de fier este compensat de catre fierul- depo (care se afla in rezerve, in organism). Cantitatea totala a acestui depo- este de 4 g. Pe parcursul graviditatii, nasterii, alaptarii la sin se consuma 0,6-0,7 g Fe, deoarece de el are nevoie nu numai mama dar si copilul.

La dezvoltarea anemiei duc multi factori : dereglarea absorbtiei fieruliu in intestin, hemoragiile gastro-intestinale (de ex. in cazul ulcerului, hemoroizilor), voma, unele maladii cronice (hepatita, pielonefrita ). Anemia foarte des se dezvolta iarna si primavara, cind in produsele alimentare contin foarte putine vitamine.

Deseori aceasta maladie se diagnostica in termenii timpurii a graviditatii, in cazul cind anemia exista si inainte de graviditate. Anemia aparuta pe parcursul graviditatii se dezvolta de obicei in ultimul trimestru a graviditatii.

2. O alta forma de anemie este anemia cauzata de insuficienta acidului folic si vit. B12. Cauzele principale sunt insuficienta acidului folic din exterior. Cea mai mare cantitate de acid folic se gaseste in fructe, legume (spanac, borcoli, banane, zamos). Insuficienta de vit. B 12 este cauzata de dereglarea absorbtiei acestei vitamie la nivelul tractului digestiv (mai ales daca femeia a suportat rezectie de stomac, gastrite autoimune, colite ulceroase) sau scaderea cantitatii de vitamina B 12 ce vine din afara (mai mult in cazul vegetarienilor).

Simptomele principale sunt:

Acidul folic participa la formarea sistemului nervos central al copilului si de aceea insufienta lui in primele luni de graviditate poate duce la tulburari din partea SNC (sistemului nervos central). Exista riscul de nastere a unui copil inainte de termen, cu greutate scazuta. De aceea in cazul cind nu se ajunge cantitatea de acid folic si vitamin B12 din fructe si legume, atunci se recurge la medicamente de acid folic si vit. B12 (0,5 mg/ zi).

 

CUM SE MANIFESTA SI CUM SE DIAGNOSTICA ANEMIA?

In unele cazuri femeile cu anemie nu prezinta nici un simptom, iar diagnosticul se pune pe baza datelor de laborator (analiza de singe si cantitatea de fier).

Pe altele le deranjeaza slabiciunea, uneori dispneea, ameteli, scaderea poftei de mincare, pierderea cunostintei. Odata cu insuficienta de fier in organism pot aparea unele schimbari trofice: cum ar fi caderea paruli, fragilitatea unghiilor, fisuri la coltul gurii, ingalbenirea palmelor, unele gusturi neobisnuite (dorinta de a minca creta, pamint, a mirosi vopsea, clei s.a.).

In cazurile grave de anemie, se poate dezvolta insuficienta cardiaca cu marirea contractiilor cardiace, edeme, scaderea tensiunii arteriale. Medicii vorbesc despre o forma usoara de anemie in cazul cind : cantitatea de hemoglobina este 90-110 g/l , forma medie - 80-90 g/l, forma grava - mai putin de 80 g/l.

 

CE COMPLICATII POATE PROVOCA ANEMIA?

Pentru mama anemia poate duce la aparitia mai frecventa a gestozelor, riscul de avorturi spontane, nasteri premature. Copiii nascuti de la mame cu anemie au imunitatea mai scazuta in primii ani de viata si sunt mai predispusi fata de infectii virale, pneumonii, enterocolite, alergii (diateza).

 

CUM SE POATE DE EVITAT ANEMIA LA GRAVIDE?

La unele femei este posibil de prevazut aparitia anemiei in timpul graviditatii : de exemplu la cele care in trecut au suferit de unele boli cronice, la femeile multipare (cele care au nascut de mai multe ori), deasemenea la gravidele, la care hemoglobina la inceputul graviditatii nu era mai mare de 120 g/l. In toate cazurile enumarate este necesar de efectuat tratament profilactic. De obicei medicii indica preparate de fier, care se recomanda de administrat pe parcursul a 4-6 luni incepind cu saptamina a 15-a.

 

CUM NU TREBUIE TRATATA ANEMIA LA GRAVIDE?

In tratamentul anemiei gravidelor un mare rol il joaca dieta. Este raspindita o idee gresita despre faptul ca trebuie mincate multe fructe si legume " bogate in fier " adica mere, morcov, granat. In realitate accentul trebuie de pus mai ales pe produse din carne. Faceti diferenta: din carne se absoarbe 6 % de fier, din produsele vegetale numai 0,2 %. In afara de aceasta (pentru cei care se tem sa primeasca pastile) deficitul de fier este imposibil de compensat numai cu produse alimentare. Din ele se absorb numai 6 %, din medicamente 30-40 %. Desigur, alimentarea bolnavilor de anemie, trebuie sa fie rationala, bogata in vitamine, fructe, legume, dar nu trebuie de ignorat nici preparatele ce contin fier (de ex. sorbifer, ferumlex, feroplex, totema, tardiferon, s.a.)

 

CUM SE TRATEAZA ANEMIA LA GRAVIDE?

Exista foarte multe preparate din fier insa nici unul din ele nu actioneaza asupra fatului. Cel mai des, preparatele de fier se administreaza cite 1 pastila de 2-3 ori pe zi (in dependenta de concentratia de fier din medicament). De obicei ele se administreaza peros (adica in pastile sau capsule). Injectiile se administreaza numai in cazuri rare (cind exista probleme cu tractul digestiv si anume: tulburari de absorbtie a fierului, ulcere a stomacului, duodenului, atunci cind sunt reactii adverse in urma administrarii pastileleor (greata, voma)), din motivul ca provoaca multe complicatii (de ex.- infiltrate sau abcese in locul injectiei), tulburari a sistemului de coagulare, in cazuri rare stari de soc.

Tratamentul anemiei este de lunga durata. De obicei nivelul Hb se ridica la sfirsitul saptaminii a 3-a , iar normalizarea acestor indici are loc si mai tirziu la a 9-10-a saptamina. Cu toate acestea starea pacientei se imbunatateste mai repede. Foarte important in asa cazuri nu trebuie de intrerupt tratamentul. Deaceea se recomanda tratamentul de sustinere (cite o pastila de 1-2 ori /zi). Insa aceasta nu este totul: in perioada postpartum (dupa nastere) se recomanda de primit preparate de fier inca 6 luni. De obicei anemia se trateaza ambulator. Numai in cazuri rare, grave este necesara spitalizarea.

Schimbarea vocii, tabacirea pielii, schimbari neurologice. reprezinta starea cind in organism nu ajunge unul din componenetele principale ale hemoglobinei - fierul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!