Sari la conținut

Antibioticele sunt contraindicate femeilor insarcinate

Antibioticele si sarcina sunt incompatibile. Exista situatii, in cursul sarcinii, in care antibioticele sunt obligatorii si necesara, dar administrarea acestora se face exclusiv la recomandarea si cu sfatul medicului.

In categoria antibioticelor care trebuie luate cu maxima prudenta se numara inclusiv antibiotice folosite pentru tratarea infectiilor urinare. Trebuie spus ca infectiile urinare sunt cele mai des intalnite afectiuni unde se impune tratament cu antibiotice, in cursul sarcinii. Tocmai aceste antibiotice pot creste riscul de defecte din nastere in cazul copiilor, mai ales daca mama le foloseste in primul si al doilea trimestru al sarcinii. pe de alta parte eritromicina si penicilina, antibioticele care sunt cel mai des administrate, atat pentru infectiile urinare, dar si pentru alte situatii care impun un tratament cu antibiotice, nu prezinta pericol.

Antibioticele sunt periculoase si daca sunt luate de femei inainte de aparitia sarcinii. Femeile care isi doresc un copil trebuie sa stie ca pot concepe un copil, in conditii de siguranta, la cel putin o luna dupa incetarea unui tatament cu antibiotice. Pentru ca medicii, de cele mai multe ori nu iau in calcul acest aspect si nu-si previn pacientele cu privire la riscurile de lunga durata, in cazul tratamentului cu anumite categorii de antibiotice, cel mai sanatos este ca femeile sa stie aceste detalii. Aproximativ 14% dintre mamicile care au nascut copii cu malformatii au luat antibiotice in aceasta perioada, scrie Reuters.

Totusi, chiar in cazul penicilinei, pot aparea astfel de defecte, circa 4 la 1.000 de copii. Chiar si asa, potrivit medicilor, riscul de malformatii este in mod normal de 3%.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!