Sari la conținut

Apa, lichidul vietii

In perioada sarcinii un consumul corespunzator de apa este esential. Recomandarea medicilor este aceea ca femeia insarcinata sa bea pentru doi, si sa manance pentru unu, pentru ca toate modificarile uluitoare care se produc in organismul femeii insarcinate au nevoie de apa.

Apa este elementul principal care sustine cresterea volumului sangvin, apa inseamna lichidul amniotic , primul mediu in care se dezvolta viitorul copil, iar pentru toate acestea femeia insarcinata trebuie sa fie foarte atenta la calitatea si compozitia apei pe care o consuma.

Este esential ca viitoarea mama sa citeasca eticheta apelor imbuteliate si sa stie sa evalueze corect date.

Femeia insarcinata trebuie sa evite apele bogate in nitrati, cu atat mai mult cu cat nu se cunosc inca toate efectele nocive pe care acestia ii produc organsimului, atat viitoarei mame cat si fatului, mai ales pe termen lung.

Putina lume stie ca odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului. Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa si chiar cancer.

Legislatia din Romania permite ca in apele imbuteliate sa fie de maxim 50mg/l, valoare pe care medicii pediatri o considera ca fiind mult prea mare pentru viitorul copil si prezentand un risc crescut in special pentru sugari si copii mici.

Recomandarea este aceea de a folosi ape care au un continut al nitratilor de cinci ori mai mic, decat limita admisa de legea in vigoarea (50 mg/l), de maximum 10 mg/l nitrati.

Un alt mineral care se afla in cantitati prea mari in apele imbuteliate este sodiul. Toate femeile insarcinate au primit recomandarea de a consuma cat mai putina sare. Or sarea inseamna sodiu.  Evitarea excesului de sodiu reduce semnificativ riscul aparitiei unor boli cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. 

Recomandarea medicilor atat pentru persoanele hipertensive, cat si pentru cele cu afectiuni cardiovasculare, este sa consume o apa minerala cu un continut de sodiu de sub 20mg/l.



Nitritii si sodiul se afla in apele minerale imbuteliate. Tot ceea ce trebuie sa faci tu, ca viitoare mamica, din grija pentru copilul tau si pentru tine este sa citesti cu atentie etichetele si sa alegi apele minerale cele mai pure si pe cele care au cel mai mic continut de nitriti si de sodiu.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!