Sari la conținut

Arsurile gastrice in sarcina: semn de bebelus “pletos”

Este oare adevarata vorba din batrani care spune ca femeile gravide care au arsuri in sarcina vor naste un bebelus cu mult par?

Stiu ca suna a samanism mioritic, insa trebuie sa stii ca si peste hotare (si mari, si tari) dainuie aceeasi vorba din batrani. Este si motivul pentru care o mana de cercetatori de la Universitatea John Hopkins au decis ca este vremea sa testeze veridicitatea acestei ziceri.

Zis si facut, cercetatorii au dat startul unui studiu la care s-au inrolat 64 de femei insarcinate dintre care 78% au declarat ca au arsuri gastrice. Studiul s-a desfasurat foarte simplu: in timpul sarcinii medicii le-au intrebat periodic daca au arsuri gastrice si la ce intensitate, iar la momentul nasterii au constatat daca bebelusii aveau par si in ce cantitate.

Dintre cele 28 de femei care au declarat ca au avut arsuri gastrice de la medii la severe, 23 au nascut bebelusi cu par normal sau peste limita normala. In oglinda, 10 din cele 12 femei care nu au avut arsuri au avut bebelusi cu par putin sau chiar deloc.

Se pare ca exista o legatura logica intre arsuri si gradul de pilozitate al bebelusului.  La femeile gravide cantitatea mare de estrogen si alti hormoni poate relaxa sfinterul de la capatul esofagului, cauzand arsuri gastrice. Si, stii ce? Aceeasi hormoni sunt responsabili si de cresterea parului bebelusilor.

Poate cea mai amuzanta situatie a fost cand, afland rezultatele studiului, medicii au fost socati. Ei le-au spus ani de zile femeilor gravide sa nu mai dea crezare tuturor superstitiilor si vorbelor din batrani deoarece nu au nici o baza reala si sunt doar inchipuiri. Iata ca una dintre cele mai vechi vorbe din popor se verifica si, da, mamele care au arsuri au sanse sa aiba copii cu par mult.

Iata aici  si aici despre ce poti face pentru a alina rapid arsurile gastrice in sarcina.

Bineinteles ca sunt multe alte cauze ale arsurilor in sarcina, insa motivul bebelusului pletos nu mai trebuie taiat de pe lista fiindca, iata, este cat se poate de adevarat!

Daca te intereseaza si alte superstitii legate de nastere le poti citi aici pentru ca, nu-i asa, nu stii de unde sare iepurele si se mai confirma una sau alta. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!