Sari la conținut

Bebelușii plâng mai puțin dacă fac contact piele-pe-piele cu mamele lor, conform psihologilor

Contactul piele-pe-piele, o oră pe zi, în primele cinci săptămâni după naștere, este benefic atât pentru mame, cât și bebeluși. Mămicile care fac acest lucru sunt mai puțin anxioase și obosite și tind să alăpteze mai mult timp. Bebelușii plâng mai puțin și pot dormi mai mult. Acestea sunt concluziile psihologului comportamental Kelly Cooijmans.

În contact piele-pe-piele, bebelușul care poartă doar scutec este întins pe pieptul gol al părintelui. Cercetările anterioare au arătat deja în mod clar că acest tip de contact poate avea rezultate pozitive atunci când este aplicat între un părinte și un bebeluș născut prematur.

Bebelușii care experimentează contactul piele-pe-piele cu unul dintre părinți pot crește mai repede și sunt mai puțin probabil să se îmbolnăvească, reducând timpul pe care trebuie să-l petreacă într-un incubator. Efecte pozitive similare au fost găsite acum în rândul bebelușilor sănătoși, născuți la termen (bebelușii născuți între a 37-a și a 42-a săptămână de sarcină), atunci când contactul piele pe piele este aplicat direct după naștere.

În lucrarea ei de cercetare, Kelly Cooijmans a analizat efectele contactului zilnic piele-pe-piele pe o perioadă mai lungă de timp. Mamele și copiii care au participat la studiu au avut o oră de contact piele-pe-piele pe zi, în primele cinci săptămâni de la naștere.

„O oră de contact piele-pe-piele pe zi poate însemna mult timp pentru unii dintre părinți, însă, dacă este posibil, chiar merită. Am observat că bebelușii care aveau zilnic, după naștere, contact piele-pe-piele au plâns mai decât bebelușii care nu au făcut contact piele-pe-piele cu unul dintre părinți”, a spus Kelly Cooijmans.

Mamele care au făcut contact piele-pe-piele cu bebelușul lor, timp de o oră pe zi, în cel puțin patru din primele cinci săptămâni de la naștere alăptează exclusiv la sân mai mult de o lună.

În cele din urmă, psihologul comportamental a descoperit, de asemenea, că mamele au făcut contact piele-pe-piele cu bebelușul lor se simțeau mai bine și din punct de vedere psihic.

„Contactul piele-pe-piele duce la mai puține simptome de anxietate și oboseală în primele douăsprezece săptămâni după naștere”, spune Cooijmans.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!