Sari la conținut

Bebelușii pot plânge în pântece. Mit sau adevăr

Dacă urmează să naști curând, sigur nu te poți abține să întrebi ce se întâmplă, de fapt, în burtica ta atunci când copilul se mișcă sau lovește cu mânuțele și piciorușele.

Și oamenii de știință sunt curioși și studiază comportamentul fetal în uter, de zeci de ani. Datorită progreselor tehnologice, acum se știu mai multe lucruri ca niciodată despre ceea ce se întâmplă în pântece.

Poate plânge bebelușul în pântece?

Da, ar putea face acest lucru, însă pentru a auzi aceste sunete trebuie să aștepți să naști sau să încerci să dormi la 2 dimineața.

Pentru a înțelege dacă bebelușii plâng cu adevărat în pântece, este important să ținem cont de ceea ce întră în comportamentul plânsului, nu doar de sunetul caracteristic.

► Citește și: 12 ciudățenii care se petrec în corpul graviduțelor. Hmm... curios!

Bebelușii nu pot fi auziți plângând până când nu vor intra în contactul cu aerul, astfel încât oamenii de știință se bazează pe studierea comportamentelor fizice complexe și a răspunsurilor care ar putea provoca un strigăt.

În 2005, cercetătorii din Noua Zeelandă au efectuat unul dintre cele mai influente studii despre bebelușii care plâng în pântece, oferind un videoclip cu ultasunete care interpreta un bebeluș care plângea. Au împărțit în mai multe secvențe sunetul în care bebelușul plângea, pentru a demonstra strigătul și plânsul.

Înainte de acest studiu, au fost dovedite că există doar 4 stări fetale comportamentale și anume: starea de liniște, starea de activitate, de somn și starea bebelușului de a fi treaz. Cu toate acestea, concluziile au relevat o nouă stare care implică plânsul bebelușului în burtică.

Studiul din Noua Zeelandă a dezvăluit că, până la 20 de săptămâni, un bebeluș poate efectua toate acțiunile necesare pentru a plânge, inclusiv:

  • Extinderea limbii
  • Coordonarea eforturilor de respirație mai complexe
  • Deschiderea gurii
  • Tremuratul bărbiei
  • Înghițire

Același studiu a raportat că singurele strigăte auzite de lumea exterioară apar în urma fenomenului extrem de rar numit vagitus uterinus. Acesta implică un bebeluș care plânge în uter, în timpul unei operații în care aerul a fost lăsat să intre în uter, sugerând primele strigăte ce pot fi auzite și care se întâmplă doar în timpul tranziției cu lumea exterioară.

Ce înseamnă acest lucru?

Practic, bebelușul tău exersează cum să plângă, dacă putem spune așa. Se pregătește pentru lumea exterioară.

► Citește și: Analogia vieții. Probabil cel mai frumos dialog închipuit, între doi bebelușii aflați în burtică

În studiile menționate mai sus au fost folosite sunete pentru a obține plânsul bebelușului, evitând orice lucru ce ar putea provoca durere.

Un alt studiu din 2015 a arătat că bebelușii răspund atât la atingerea mamei, cât și la sunetele ei, dovedind în continuare că ar trebui să vorbești cu bebelușul din burtică, să-i cânți, să-i citești și să comunici cât mai mult cu el.

Oamenii de știință au explicat că un făt se mișcă mai mult în pântece atunci când mama își pune mâinile pe burtă. Ba mai mult, bebelușul poate deveni chiar mai calm atunci când îi vorbești cu o voce liniștitoare.

► Citește și: 8 lucruri despre cordonul ombilical pe care nu le stiai

În plus, bebelușii din al treilea trimestru au prezentat mai multe tipuri de comportament, cum ar fi căscatul și încrucișarea brațelor. De asemenea, copilul tău este capabil să zâmbească și să clipească în pântece.

Așasar, ignoră-i pe cei care cred că puiul din burtică nu te poate auzi și nu poate răspunde la atingerile tale. Vorbește cu bebelușul, cântă-i și mângăie-l mereu.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!