Sari la conținut

Cand poti incepe sa te misti mai usor dupa cezariana

Cu operatia de cezariana nu este de glumit. Tin minte ca si la luni bune dupa ea mama tot ma certa daca ma intindeam prea tare, ca sa iau ceva de la inaltime sa zicem, sau daca duceam greutati, la ordinea zilei daca ai un copil, un carut si multiple bagaje, pentru ca nu se stie de ce are nevoie.

Este adevarat, oare chiar trebuie sa fii extrem de precauta luni de zile, altfel nu se stie ce patesti, sau este o exagerare?

In prima zi

Oricat ti s-ar parea de greu, trebuie sa te dai jos din pat si sa mergi. Nu este pentru toata lumea la fel, unii se descurca mai usor, altii mai greu. Regula generala insa este ca, cu cat incepi mai tarziu, cu atat iti va fi mai greu.

Primele zile

Toate miscarile dupa o operatie de cezariana sunt mai dificile. Se poate sa iti fie greu sa te asezi, sa te apleci, sa mergi pana la piata. Este posibil ca o centura abdominala elastica sa te ajute in aceasta perioada. Partea buna este ca vei vedea imbunatatiri de la o zi la alta.

Saptamanile 2-6

In general, cam la 10 zile dupa nastere esti chemata la un control si ca sa ti se scoata firele. Apoi urmeaza inca un control la 6 saptamani de la nastere. Poti profita de acestea ca sa iti intrebi doctorul ce fel de miscari ai voie sa faci. Nu te mira insa daca iti recomanda sa nu prea faci. Ca o regula generala, pentru mai multa siguranta, marea majoritate a doctorilor interzic efortul in primele 6 saptamani de la nastere.

 

Ce miscari sunt recomandate si ce miscari sunt interzise

Poti incepe cu plimbari. Si asta este foarte bine, intrucat te vei mula pe programul bebelusului care doarme foarte bine afara.

In ce priveste greutatile, cel putin in primele 6 saptamani, nu ar trebui sa ridici nimic care depaseste 9 kilograme. Asa ca mare grija, daca mai ai inca un copil acasa.

Exercitiile abdominale nu sunt recomandate in primele 6 saptamani, minim, pentru ca ar putea sa apara risc de hernie.

 

In video de mai jos ai exemple de exercitii pe cu care poti reincepe sa te pui in forma dupa operatia de cezariana:

 

Tine minte, intotdeauna trebuie sa fii atenta la semnalele pe care ti le transmite corpul tau si sa te opresti atunci cand da semne de disconfort: fie ca simti zona taieturii ca arde sau intepaturi in dreptul abdomenului.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!