Sari la conținut

Cât timp trebuie să treacă de la cezariană până la conceperea unui alt copil?

Dacă naști prin cezariană, s-ar putea să ai întrebări despre sarcinile și nașterile viitoare. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 32% din toate nașterile din S.U.A. sunt finalizate prin cezariană.

În timp ce mulți medici sfătuiesc mămicile să aștepte între 18 și 24 de luni înainte de a încerca din nou să conceapă, acest lucru este valabil mai ales dacă ai născut prin cezariană. Această perioadă oferă corpului tău șansa de a se vindeca și de a se recupera după intervenția chirurgicală.

► Citește și: Câte operații de cezariană poate face o femeie?

„Când iei în considerare să concepi din nou, trebuie să urmărești intervalul dintre sarcini”, spune Pamela Promecene, profesor și obstetrician la McGovern Medical School la UTHealth/UT Physicians din Houston. „Intervalul dintre sarcini este timpul de la naștere până la începutul sarcinii următoare. Există dovezi care sugerează că un interval scurt între sarcini, mai mic de 18 luni, are un risc mai mare de complicații ale sarcinii ulterioare.”

► Citește și: Cum să te recuperezi după naștere: ghidul expertului

Care sunt riscurile de a rămâne însărcinată după operația de cezariană?

Cercetările arată că o nouă sarcină la mai puțin de șase luni după o cezariană poate crește riscul de complicații, cum ar fi ruptura uterului sau a cicatricilor, împreună cu riscuri pentru bebeluș, cum ar fi greutatea mică la naștere sau naștere prematură.

Dacă vrei să încerci o naștere vaginală data viitoare (VBAC), ai și mai multe motive să te gândești să amâni conceperea unui alt copil. Studiile au descoperit că rata rupturii uterine este mai mare în timpul VBAC, când au trecut mai puțin de doi ani între nașteri.

► Citește și: Riscurile de a rămâne din nou însărcinată, la scurt timp după nașterea prin cezariană
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!