Sari la conținut

Cum să te recuperezi după naștere: ghidul expertului

După toate schimbările fizice din timpul sarcinii și după naștere, multe femei se întreabă cum să se recupereze și, cel mai important, de unde să înceapă.

Primul lucru la care trebuie să lucreze femeile care au devenit mame este podeaua pelviană. Mușchii podelei pelvine stau la baza pelvisului, iar acești mușchi formează o structură asemănătoare unui hamac care susține vezica urinară, uterul și fundul. Până la una din trei femei se confruntă cu scurgeri nedorite ale vezicii urinare sau prolaps vaginal de-a lungul vieții și multe dintre aceste simptome pot începe în timpul sarcinii sau după naștere. Acest lucru este cauzat de faptul că acest grup de mușchi preia greutatea copilului timp de nouă luni și poate fi întins în timpul nașterii vaginale.

Planșeul pelvin susține vezica urinară și țesuturile vaginale, ajutând la controlul vezicii urinare, a intestinului și a poziției vaginală. Recuperarea acestor mușchi previne scurgerile nedorite, îmbunătățește confortul intern și permite femeilor să rămâne active.

Așadar, îngrijirea podelei pelvine în timpul sarcinii și după naștere te poate ajuta să te recuperezi mai ușor și te va ajuta să redevii activă.

Dacă tocmai ai născut sau urmează să naști în curând și te întrebi de unde ai putea să începi recuperarea postpartum, iată ce trebuie să știi:

Pune-ți podeaua pelviană în mișcare

Relaxarea zilnică a mușchilor podelei pelvine poate îmbunătăți fluxul de sânge și poate accelera recuperarea după naștere.

După o naștere vaginală și chiar și după o cezariană, timpul de recuperare pentru podeaua pelvină este de până la un an.

Kinetoterapeuții pentru sănătatea pelvină recomandă să strângi podeaua pelvină timp de zece secunde înainte de a te relaxa timp de zece repetări, urmate de zece strângeri scurte. Și să faci asta de trei ori pe zi.

► Citește și: Te recuperezi după operația de cezariană? Iată de ce trebuie să ții cont

Dă-i timp corpului tău să se recupereze

Bazinul și mușchii abdominali au, de asemenea, nevoie de timp pentru a se recupera după naștere. Multe femei au o întindere normală și o separare a mușchilor burticii, care în multe cazuri se remediază la opt săptămâni după naștere, însă, pentru alte mămici poate dura șase luni.

Optează pentru activități cum ar fi mersul pe jos, yoga sau pilates, în loc să începi prea devreme o activitate prea solicitantă, cum ar fi alergatul.

► Citește și: 5 exerciții care promit să te ajute să scapi rapid de burtica de după naștere

Ai grijă de sănătatea ta mintală

Presiunile după naștere se pot simți copleșitoare și, combinate cu privarea de somn, lucrurile pot avea un impact mental negativ asupra proaspetei mămici.

Deși activitatea fizică poate îmbunătați sănătatea mintală, supraantrenamentul poate avea un efect negativ asupra organismului, așa ca ia lucrurile încet și asigură-te că te simți confortabil și că nu exagerezi cu activitatea fizică. Ascultă-ți corpul și evită comparațiile cu alte femei, deoarece fiecare sarcină este diferită.

Mai presus de orice, amintește-ți să fii blândă cu tine, deoarece corpul tău tocmai a trecut printr-o schimbare enormă.

► Citește și: Mama în al patrulea trimestru de sarcină



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!