Sari la conținut

Ce aleg romancele: cezariana sau nastere naturala?

Romancele cu venituri si educatie medii si superioare, din orasele mari ale tarii, au primul copil in medie la 29 de ani, aproape o treime aleg sa nasca intr-o clinica privata, iar majoritatea prefera nasterea prin cezariana si inainte si dupa 30 de ani, potrivit unui studiu GfK.
 
Rezultatele ofera detalii despre comportamentul romancelor referitor la nastere.
 
Astfel, potrivit studiului, 29 de ani este varsta medie la care romancele din orasele mari ale tarii, cu venituri si educatie medii si peste medie, au primul copil. 
 
Spre comparatie, un studiu realizat de Institutul National de Statistica in 2009 arata ca la nivel national, incluzand zonele rurale, varsta medie la care femeile decid sa nasca primul copil este 27 de ani.
 
 
Procentul femeilor din orasele mari, cu venituri si educatie medii si peste medie, care au nascut in ultimii trei ani in privat, este de 15 la suta in timp ce in prezent, 32 la suta aleg sa nasca intr-o maternitate privata. Intrebate care sunt cele mai importante motive pentru care aleg o maternitate privata, cele mai multe respondente au considerat confortul ca fiind cel mai important criteriu (21 la suta), urmat de igiena (18 la suta), medicul care le urmareste sarcina (16 la suta) si echipamentele moderne (12 la suta).
 
 
In ceea ce priveste modalitatea de a naste, studiul arata ca 55 la suta dintre femeile care raman insarcinate ar alege nasterea naturala - fara anestezie (26 la suta), cu anestezie epidurala (25 la suta) sau nastere in apa (patru la suta), insa pe masura ce se apropie momentul nasterii procentul tinde sa se modifice in favoarea nasterii prin operatie cezariana.
 
Astfel, dintre femeile sub 30 de ani, 41 la suta aleg nasterea naturala si 59 la suta prefera nasterea prin cezariana. Dupa 30 de ani procentul de nasteri prin operatie cezariana creste substantial si ajunge pana la 82 la suta in cazul femeilor de peste 35 de ani. Principalul motiv pentru care romancele aleg sa nasca prin operatie cezariana este teama de durere, mentionata de 84 la suta din femeile participante la studiu.
 
 
Referitor la alaptarea in Romania, sondajul indica faptul ca 80 la suta dintre femeile care au nascut deja cel putin un copil au alaptat la san. In ceea ce priveste insa durata perioadei de alaptare, jumatate dintre ele declara ca au alaptat pentru mai putin de sase luni, principalele motive fiind lipsa informatiilor adecvate si a unor consilieri care sa acorde suportul necesar in procesul de alaptare.
 
 
Sondajul a fost realizat de GfK, la cererea MedLife, in randul femeilor insarcinate sau cu copii in varsta de maxim 3 ani, din orasele mari ale tarii, cu peste 200.000 locuitori, cu venituri medii si peste medie si educatie medie si superioara. Studiul a fost realizat in luna octombrie pe un esantion de peste 200 de femei, dintre care 25 la suta - femei insarcinate - si 75 la suta - femei cu copii. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!