Sari la conținut

Ce este sarcina toxica

In termen populari este numita sarcina toxica, in termeni medicali hiperemesis gravidarum.

Sarcina toxica se manifeste prin stari de greata accentuata, aproape permanenta in prima perioada a sarcinii, cu mai multe episoade de voma pe zi, combinate cu o stare generala proasa si scadere in greutate in primele luni de sarcina. In general circa 90% dintre femei reclama senzatii de greata si varsaturi in primele trei-patru luni de sarcina, dar pentru marea majoritate acestea dispar la inceputul trimestrului II de sarcina, iar intensitiatea lor este suportabila si poate fi tinuta usor sub control.  

In cazul femeilor care au hiperemesis gravidarum simptomatologia atinge forme paroxisitice care pot afecta grav sanatatea mamei si a fatului. Trebuie spus ca 9-10 la suta din femeile insarcinate care au hiperemesis gravidarum in primele 14-16 saptamani de sarcina raman cu manifestari neplacute (greata, varsaturi, inapetenta) pe tot parcursul sarcinii.

Din cauza manifestarilor violente organismul nu reuseste sa asimileze nimic din alimentatie, apare riscul de deshidratare, care se asociaza cu o serie de simptome grave: tahicardie si tulburari de ritm cardiac, micsorarea volumului de urina eliminata, oboseala fizica, somnolenta acentuata, ameteli, dureri abdominale, care s epot complica cu insuficienta hepatorenala, gastrite, infectii urinare si complicatii intestinale.

Explicatia acestor manifestari este in cea mai mare masura o reactie a sistemului imunitar matern, care percepe embrionul ca fiind un "corp strain". Exista insa si alte cauze care pot determina hiperemesis gravidarum. Printre acestea se numara sarcina multipla, diabetul si afectiuni hepatice cronice anterioare sarcinii.

Probabilitatea de a trece prin manifestarile neplacute ale sarcinii toxice sunt mai mari daca mama sau sora ta a trecut prin astfel de experienta, dar si daca ai rau de miscare. Sunt predispuse la sarcina toxica gravidele cu carenta de vitamina K, precum si femeile obeze sau trecute de 35 de ani.

Tratamentul poate sa fie ambulatoriu sau impune internarea in spital. Viitoarea mama urmeaza tratament  cu antivomitive, este hidratata si echilibrata hemodinamic si electrolitic. In plus se administreaza glucoza si saruri minerale pentru a compensa absenta aportului nutritiv. Uneori simpla schimbare a mediului are efect pozitiv.

Din fericire, majoritatea femeilor raspund la tratament, dar exista si stuatii foarte severe in care singura solutie este intreruperea sarcinii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!