Sari la conținut

Ce nu trebuie sa mananci cand este insarcinata

Alimentatia este esentiala in cursul sarcinii. Toate femeile stiu ceea ce trebuie sa manance, dar mai putine stiu ceea ce nu trebuie sa mananci si mai ales de ce nu trebuie consumate acele alimente sau preparate.

Evita toate branzeturile care sunt preparate din lapte nepasteurizat, pentru ca procesul de fermentatie nu elimina riscul existentei bacteriei Listeria, care in primele luni de sarcina duce la avort spontan, iar dupa luna a sasea la nastere prematura si afecteaza grav creierul copilului.

Branzeturile de tip Brie, Camembert, feta, branza albastra cu exceptia situatiilor in care exista precizarea ca sunt preparate din lapte pasteurizat.

Uita pe toata perioada sarcinii de carnea „in sange” sau de preparatele din carne proaspata cruda, chiar daca sunt afumate. Carnea de acest gen poate provoca toxoplasmoza, in cazul in care nu ai facut infectia inainte de sarcina, si nu esti imuna. Carnea trebuie sa fie tratata termic la cel putin 120 de grade Celsius sau congelata la -18 grade, inainte, cel putin trei zile. Ai grija la gratarul de piept de pui, care trebuie mereu „bine” facut! Congelarea distruge bacteria care produce toxoplasmoza.

Evita sucul proaspat stors. Nu stii cat de bine au fost spalate fructele, nu stii daca modul de preparare este proteja impotriva bacteriilor daunatoare, fie ca este vorba despre Listeria, de cea care produce toxoplamoza, sau de salmonella si E-coli. Bea doar sucuri pasteurizate.

Nu manca nici un fel de prajituri, creme sau alte preparate care contin oua crude. Unul din 20.000 de oua are salmonela, care are efect devastator asupta embrionului si fatului.

Uita de pestele oceanic: macrou, rechin si altele pentru ca un nivel ridicat de metilmercur. Acest metal poate afecta dezvoltarea unui copil nenascut. Femeile gravide pot manca somn, somon, ton, dar nu mai mult de o portie pe saptamana. Ideal este pestele de apa dulce curgatoare sau pestele de crescatorie.

Pateul de ficat preparat in casa este delicioas, dar nu si pentru tine. Sunt locul ideal unde se poate dezvolta  Listeria. Femeile gravide sunt deosebit de vulnerabile la Listeria, astfel ca cea mai buna masura este carnea congelata si multa atentie.

In perioada de sarcina sunt recomandate fructele si legumele, dar toate acestea trebuie foarte bine spalate si, eventual, curatate de coaja. Exista riscul contaminarii cu parazitul care produce toxoplasmoza, pentru femeile care nu au luat contact inainte de sarcina cu acesta, iar riscurile sunt foarte mari pentru copilul nenascut.

Femeile gravide nu ar trebui sa manance germeni, indiferent de calitatea si mediul in care au crescut. Bacteriile se pot transmite foarte usor, iar spalarea cu apa nu este de nici un folos.

In meniul femeilor insarcinate nu au ce cauta fructele de mare decat daca sunt bine fierte. Este exclus inclusiv pestele afumat, indiferent de tipul acestuia.

Femeia gravida, indiferent de momentul sarcinii nu poate manca nici un preparat care a stat la temeperatura mediului ambiant, mai mare de 20 de grade, mai mult  de doua ore. Daca temperatura mediului trece de 30 de grade acest interval se reduce la o ora.

Sunt total contraindicate lactatele nefierte sau nepasteurizare, pentru ca te poti contamina grav cu Listeria, recomanda WebMD.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • ma intreb bunicii nostri stiau lucrurile astea/si nu pot sa nu constat ca ascendentii nostri sunt mult mai sanatosi si longevivi decat noi.

  • ai sa razi, dar bunicile noastre aveau niste reguli foarte stricte in ceea ce priveste mancarea femeilor insarcinate. intreaba pe bunica ta.... nu glumesc... si erau sanatosi pentru ca mancau sanatos, ceea ce noi nu prea ne mai putem permite, dar asta este o alta poveste.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!