Sari la conținut

Ce plante mai consumam in sarcina?

Odata cu sarcina apar si pofte care de care mai ciudate, iar unele dintre ele se leaga de mancarea condimentata in toate felurile. Insa nu toate gusturile sunt sanatoase pentru tine si fatul pe care-l porti.

 

Cand am aflat ca sunt insarcinata, una din primele intrebari adresate medicului a fost: „Ce n-am voie sa mananc?” Si, printre putinele alimente enumerate, nu se afla niciun condiment, nicio planta aromatica. Inclin sa cred ca doctorul nu s-a gandit ca vreuna din gravidele care i-au trecut prin cabinet ar manca atat de condimentat incat sa aiba probleme cu sarcina. Prin urmare, exista ierburi aromatice total contraindicate gravidelor – atunci cand vine vorba de consumarea lor sub forma de suplimente naturale, dar cand e doar pofta de presarat cateva fire pe friptura, situatia nu mai arata deloc grav, datorita cantitatii mici de substante active care intra in organismul femeii insarcinate.

Cu toate astea, exista cateva condimente fata de care gravidele ar trebui sa se tina departe sau sa limiteze cat mai mult consumul lor, pentru ca stimuleaza contractiile uterine: anason, chimen, seminte de telina, scortisoara, fenicul, oregano, patrunjel, hrean, rozmarin.

Apoi, mai exista o gama de condimente cu impact asupra dezvoltarii fatului: ginsengul poate stimula producerea de hormoni masculini la nivelul fatului, inducandu-i un caracter androgin, iar nucsoara poate inhiba productia de prostaglandina la nivelul fatului si poate, de asemenea, sa actioneze ca un halucinogen pentru acesta. Consumul excesiv de sofran poate duce la aparitia de malformatii ale fatului.

 

Plante care ocrotesc sarcina

In schimb, ai la dispozitie cateva optiuni de condimente si ierburi care sunt de mare folos in sarcina, fie pentru ameliorarea disconfortului provocat de aceasta, fie pentru contributia pe  care si-o aduc la dezvoltarea lui bebe:

Usturoi – care poate preveni aparitia preeclampsiei sau poate alina simptomele acesteia. De folosit numai in mancare, pentru asezonare.

Radacina de ghimbir – te scapa de greata si varsaturile din primul trimestru. Pune cateva feliute in ceai, in mancare sau mesteca-l ca atare.

Frunze de menta – alina greata si varsaturile si iti dau un impuls de energie in aceasta perioada tot mai... somnoroasa. Poti sa le mesteci proaspete, spalate bine.

Frunze de zmeur – ceaiul din acestea este recomandat in procesul nasterii, pentru ca ajuta la scurtarea travaliului si reducerea complicatiilor asociate acestui moment. Diluat cu ceai de menta, este recomandat in trimestrele doi si trei datorita continutului de fier si datorita actiunii de tonificare a uterului.

Urzica – dat fiind ca este sezonul ei, nu te sfii s-o incluzi in meniu cat mai des. Are un efect tonic asupra organismului si este bogata in calciu, fier, potasiu si vitaminele A si C.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!