Sari la conținut

Ceaiurile, în timpul sarcinii. Recomandări și interdicții

Cum iarna își face de cap, sigur tânjeşti după o ceaşcă de ceai fierbinte şi aromat. Mai ales dacă sarcina ta este destul de avansată și tocmai te-ai întors de afară. Dar, poate îți faci grijă și eziți să bei un ceai, mai ales dacă are cofeină. Cât de sigur este? În ce fel îl poate afecta pe bebelușul din pântece? Ori, din contră, cât de mult te poate ajuta?

Ce fel de ceai bei, de obicei? În general, ceaiurile din plante sunt sigure şi benefice în timpul sarcinii, atât timp cât nu se depăşesc dozele indicate. În timp ce băuturile cu cofeină au un efect diuretic, scad absorbţia de nutrienţi şi au un efect direct asupra glandelor suprarenale, ceaiurile din plante au un efect nutritiv, hidratează şi hrănesc corpul în timpul sarcinii. Conțin vitamina C şi antioxidanţi şi te ajută să scazi nivelul de stres şi anxietate. De asemenea, unele dintre ele te pot ajuta cu reducerea greţurilor matinale şi chiar să îţi pregătească uterul pentru sarcină.

Iată câteva recomandări și interdicții în privința consumului de ceai în timpul sarcinii:

Ceaiul de ghimbir combate grețurile matinale

Ghimbirul ajută procesul de digestie şi ameliorează problemele de stomac. Totodată, uşurează greaţa, așa că… La revedere, greţuri matinale! Este de ajuns să pui patru sau cinci felii de rădăcină de ghimbir proaspăt la o cană de apă proaspăt fiartă şi ai voie să bei maximum trei ceşti pe zi.

Ceaiul din frunze de zmeură, sigur din al doilea trimestru

Acest ceai pregăteşte uterul pentru travaliu şi previne hemoragia post-partum. Este bogat în calciu şi magneziu şi este sigur de băut începând al doilea trimestru. Ar fi bine să bei o cană pe zi până la 24 de săptămâni, apoi două căni pe zi până la 30 de săptămâni şi apoi patri căni pe zi în săptămâna 37.

►Citește și Alimente interzise în sarcină, sfaturi de la nutriționist

Ceaiul de urzică - porția de nutrienți

Oferă un nivel ridicat de fier, magneziu şi calciu şi este un ceai nutritiv genial pentru a-l savura pe perioada sarcinii. E de preferat să consumi una sau două căni pe zi.

Ceaiul din frunze de păpădie combate retenția de apă

Un remediu minunat către sfârşitul sarcinii atunci când retenţia de lichide este o problemă. Ceaiul de frunze de păpădie este bogat în potasiu şi are un efect diuretic blând, dar eficient. Ar fi bine să adaugi frunzele de păpădie la un alt ceai, deoarece are un gust uşor amar.

Ceaiul de mentă, remediu în problemele digestive

Este perfect pentru relaxarea muşchilor stomacului şi ajuta la liniştirea stomacului deranjat, precum şi la ameliorarea greţei şi vărsăturilor comune la începutul sarcinii.

Ceaiul rooibos, recomandat și după naștere

Ceaiul de rooibos este foarte indicat în timpul sarcinii. Nu are cofeină, conţine calciu, magneziu şi o mulţime de antioxidanţi. De asemenea, are efecte pozitive asupra digestiei şi poate ajuta la liniştirea colicilor şi refluxului la bebeluşi (dacă alăptezi). Copiii pot bea şi ei rooibos şi este minunat cu lapte şi puţină miere.

Ce plante trebuie să eviți în sarcină?

Există ceaiuri şi plante care trebuie evitate în timpul sarcinii din cauza riscului de reacţii adverse. Iată o listă:
Sunătoare
Don Quai
Ginseng
Coada şoricelului
Busuiocul cerbilor (cunoscut pentru riscul de avort spontan)
Lemn dulce

De asemenea, ceaiul de muşeţel este bun, atât timp cât nu ai un istoric de febră fânului. Dacă ești în această situație, mai bine evită-l.

Și bineînțeles, pentru că în timpul sarcinii trebuie să reduci consumul de cofeină, evită ceaiul negru și ceaiul verde. Conțin cantităţi mari de cofeină contribuind astfel la reducerea absorbţiei de acid folic. Dar, dacă eşti dependentă de ceai verde, limitează-te la maxim o ceaşcă pe zi şi încearcă să găseşti un ceai verde fără cofeină.

►Citește și Cafeaua, permisă în sarcină! Ce cantitate de cofeină poate consuma o gravidă

Și ceaiul de fenicul pare să modifice în mod semnificativ nivelul de estrogen, un hormon feminin de reproducere implicat în concepţie, sarcină şi alăptarea.

Sfatul specialiștilor este să bei numai ceaiuri considerate a fi sigure şi dacă ţii neapărat să bei un anumit tip de ceai, întreabă-ţi medicul care îți supraveghează sarcină.

Sursa: BellyBelly
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!