Sari la conținut

Celule ale bebelusului traiesc in creierul mamei

Am tot auzit de instinctul matern, care nu stim exact ce anume este, insa ii vedem efectele atunci cand este vorba despre marirea sanselor de supravietuire ale bebelusilor. 

Insa legatura atat de stransa intre mama si copil nu merge intr-o singura directie: si mamele au de beneficiat de pe urma acestui statut. De mai multa vreme cercetatorii au aratat ca sarcina si alaptarea au efecte pozitive asupra organismului femeilor reducand riscul de imbolnavire si crescand speranta de viata.

O posibila explicatie? Faptul ca exista celule ale bebelusului care ajung in corpul mamei si care lupta pentru pastrarea imunitatii acestuia. S-a demonstrat faptul ca aceste celule exista in corpul matern si dupa sarcina, uneori chiar pana la nastere. Ele sunt similare, ca proprietati, cu celulele stem, putandu-se adapta sa traiasca in orice parte a organismului.

 

Cum este posibil acest lucru? Schimbul de celule dintre mama si fetus se face prin intermediul placentei, care este construita atat din celule ale mamei, cat si din celule ale bebelusului. Placenta este cea care ii ofera bebelusului hrana si oxigen, indepartand si rezidurile. Celule ale bebelusului au fost gasite in mai multe parti ale organismului matern, de la mushi si piele pana la inima si creier. 

Desi ideea ni se pare bizara, fiind obisnuiti sa ne privim ca indivizi de sine statatori, ea nu este o descoperire foarte recenta din punct de vedere stiintific. De mai multa vreme se observase ca organismele pot purta celule vii care nu le apartin si care, in final, par sa aiba un rol de aparare a organismului gazda. Acest fenomen poarta numele de microchimerism si efectele sale benefice se cunosc, desi studiile nu au reusit insa sa explice pe baza caror legi functioneaza celulele straine in organismul care le primeste. 

Mai mult de atat, s-a relevat faptul ca transferul de celule nu se face numai in perioada de sarcina, ci poate avea loc si ulterior, in perioada de ingrijire a copilului. Si nu este rar intalnit cazul in care fratele mai mic are, prin transfer, celule ale fratelui mai mare. 

 

Inca nu se stie exact cum actioneaza celulele fetale in creierul mamei insa nu putem sa nu ne intrebam daca acestea nu ar putea constitui o explicatie pentru modificarile majore de comportament care se observa in cazul mamelor. 

 

Sursa foto articol

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!