Sari la conținut

Cum 'te pacaleste' natura sa fii un parinte bun

Micii pui de oameni sunt foarte vulnerabili atunci cand se nasc. Nici vorba sa se ridice in picioare si sa o ia la fuga in cateva ore. Ei este bine daca o fac la un an jumatate. Cum s-a asigurat natura ca vor supravietui? Ei bine, ei au cea mai puternica arma - hormonii lucreaza in favoarea lor.

Desigur, parintii, adica cei asupra carora actioneaza hormonii, nu au nici cea mai vaga idee ce se intampla. Insa nu rareori cei din jur consiera ca au creierul complet spalat. Si nu sunt departe de adevar. Va vom prezenta mai jos 4 modalitati in care natura se asigura ca parintilor le pasa de bebelus si de nimic altceva.

1. Baia de oxitocina

Te intrebi de ce sunt mamele de bebelusi cele mai fericite persoane de pe pamant desi nu dorm, nu mananca, trec prin dureri fizice destul de mari si sunt in permanenta la dispozitia unei fiinte care nu le intelege? Ei bine, natura le drogheaza cu doze insemnate de oxitocina. Aceasta substanta da o stare de bine, de euforie. Ea apare cand te indragostesti, dupa ce faci sex si, in cazul proaspetelor mame, cand alaptezi. Dar nu numai atat, este suficient si numai sa te uiti la bebelus ca sa primesti acest 'drog'. Asa ca nu este de mirare ca mamele prefera sa se uite la bebe ore si ore in sir. Un studiu stiintific privind aceasta legatura gasiti aici.

2. Nou nascutii seamana cu tatal lor

Nu exista niciun studiu stiintific care sa ateste acest lucru, insa toata lumea stie aceasta vorba. Sau oricum, o aplica instinctiv. De ce? Pentru ca in acest fel se strange legatura intre tata si copil, copilul avand sanse mai mari de supravietuire (sau bunastare) daca tatal ramane in preajma. Asa ca, daca esti tata, sa nu te mire cata lume observa asemanarea intre tine si copil (chit ca de fapt nu prea este niciuna). Nu sunt mincinosi, doar sunt programati sa se comporte asa.

3. Testosteronul la pamant

Femeile primesc dusuri peste dusuri de fericire dupa nastere. Ceea ce le tine foarte ocupate. Barbatii nu sunt insa astfel binecuvantati. Dar, pentru ca natura vrea ca ei sa ramana in preajma, primesc dusuri de prolactin. Acesta este un hormon care scade nivelul de testosteron si, prin urmare, apetitul sexual. Se pare ca in cazul barbatilor acumularea de prolactin apare inca din timpul sarcinii. Dupa nastere este suficient sa il auda pe bebe plangand ca prolactinul sa le schimbe chimia creierului si sa nu le mai arda de nicio aventura.

4. Suntem conditionati sa iubim orice bebelus

Ati observat cum atunci cand intalnesti un copil mic simti ca nu iti mai poti dezlipi ochii de la el? Pentru ca, dincolo de ceea ce ti se pare tie ca ai crede in mod rational, natura te-a conditionat sa consideri trasaturile bebelusilor irezistibile. Ochii mari, nasul mic, capul disproportionat de mare fata de corp ne fascineaza. Si daca vei fi atenta vei observa foarte multe din aceste trasaturi in personajele din desenele animate. 

 

Asa ca sa nu va mirati prea tare daca intr-o viata ideala ati avea o infinitate de bebelusi, catelusi, pisicute etc. Nu este vina voastra. Bine macar ca va mai puteti clati ochii, pe facebook.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!