Sari la conținut

Curatenia de Craciun

Esti insarcinata, dar in mintea ta acesta nu este un motiv destul de solid ca sa lasi balta curatenia de Craciun. Nu iti spunem sa renunti la curatenie, insa iti oferim cateva sfaturi pentru a fi in siguranta si tu si bebelusul tau.

Urmeaza aceste cateva sfaturi si poti fi sigura ca vei fi sanatoasa si te vei bucura si de o casa curata bec!

1.       Fereste-te sa ridici greutati

Stim ca in cadrul curateniei de Craciun trebuie mutate mobile, trase canapele, ridicate galeti cu apa si asa mai departe. Ca regula generala, limita de greutate pe care ai voie sa o ridici este de 10 kg. In plus fata de efortul pe care il depui, mai exista un motiv pentru evitarea ridicarii de greutati mari. In sarcina ligamentele si articulatiile se relaxeaza si devii mai putin stabila expunandu-te astfel la accidente. Evita sa ridici greutati mai mari de 5-6 kg daca esti in trimestrul 3 si ai grija cum ridici lucrurile, deoarece centrul de greutate ti s-a schimbat si poti cadea mult mai usor.

2.       Nu te catara pe scara

Daca tii mortis sa dai jos tot ceea ce se afla pe dulap, roaga-ti sotul sa te ajute sa le dai jos. Nici macar sa nu te gandesti sa te urci pe scara, deoarece este foarte posibil sa cazi. Zici ca nu? Gandeste-te ca ai o burta proeminenta, ai un centru de greutate schimbat si vrei sa si tii cu amandoua mainile cutiile sau geamantanele depozitate sus. Ti-ai schimbat parerea acum?

3.       Nu bate covoarele

Acesta este un sfat care iti prinde bine si cand nu esti insarcinata. Aspiratoarele moderne isi fac foarte bine treaba si nu mai este nevoie sa bati covoarele si sa te expui la intinderi ale spatelui sau, mai rau, la ruperi de ligamente sau la probleme cu sarcina. Daca nu ti se pare ca sunt suficient de curate, apeleaza la o firma specializata de curatat covoare. Iti iau covoarele de acasa, ti le curata, le usuca si ti le aduc impecabile inapoi. Si nici nu costa mult: metrul patrat costa in jur de 8-10 lei. Chiar nu merita sa mai bati covoarele.

4.       Evita praful

Usor de zis, greu de facut. Ei, poate ca nu este chiar asa greu. Lucreaza cu o masca de protectie pe fata pe care o poti gasi la orice farmacie pentru un pret derizoriu. In plus, lucreaza cu carpe umede si servetele umede pentru a aduna praful. Sterge mai intai cu o carpa umeda si apoi cu servetelul pentru finisare. Praful inhalat iti poate afecta bebelusul, chiar daca iti vine greu sa crezi. Un studiu recent a aratat ca acarienii din aer respirati de mama au fost regasiti in sangele din cordonul ombilical al bebelusului. Cu alte cuvinte ceea ce respiri ajunge in sistemul bebelusului. S-a constatat ca bebelusii care au fost expusi la acarieni in uter, sunt mai expusi riscului de a dezvolta alergii, una dintre cele mai raspandite fiind dermatita atopica.

5.       Nu da cu spray de molii

Curatenia dulapului este una dintre cele mai importante pentru tine si de fiecare data dai cu spray contra moliilor ca sa iti mentii hainele intacte. Nu s-au facut cercetari asupra efectului sprayurilor asupra gravidelor insa cel mai bine este sa eviti cu totul aceasta operatiune. Daca nu poti sa lasi dulapul neprotejat, incearca sa pui buchetele de lavanda naturala sau bucatele de salvie. Functioneaza foarte bine. Iar daca nu ai incredere in solutiile naturale sau le consideri prea light, roaga-ti sotul sa dea cu spray si nu intra acolo pentru cel putin 8 ore (char daca pe spray scrie 4).

6.       Nu folosi produse chimice pentru curatat

Daca mai ai nevoie de motive pentru a evita folosi produsele naturale de curatat, citeste acest material. Chimicalele din produsele clasice de curatenie pot afecta bebelusul si pot provoca malformatii grave. Nu risca doar de dragul unui Craciun impecabil. 

Exista acum o multime de produse naturale pentru curatenie, bazate pe lamaie, otet sau alte ingrediente naturale. Curata bine, miros frumos si nu te intoxica. Apeleaza la ele, nu te uita la cei 5-10 lei in plus, merita fiecare banut.

7.       Nu reconditiona mobila

Te-ai gandit ca acum este momentul sa reconditionezi mobila pentru camera bebelusului daca tot este vorba de curatenie. Ai scos vechiul patut din pod si te pregatesti sa il cureti de vopsea si sa il dai cu un strat nou de vopsea. Stop! Nu este momentul sa faci acest lucru, sau mai bine zis, nu tu trebuie sa faci acest lucru. Exista un numar de studii care leaga produsele de curatat vopseaua sau lacurile de defecte de nastere si avort spontan.

 

Daca ai toate aceste lucruri in minte, te poti apuca de curatenie. Dar schimba viteza cu care lucrezi, ia-o din timp sa faci toate lucrurile incet si fara graba. Si nu muta chiar toate mobilele! Gandeste-te in primul rand la sanatatea ta si a bebelusului. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!