Sari la conținut

Cursuri prenatale: recomandarile specialistului

Dupa ce ai trecut de saptamana a 12-a de sarcina si ai scapat de temerile unui posibil avort, e timpul se te pregatesti de cursuri prenatale. Ce se intampla cu corpul tau? Cum evolueaza bebelusul din pantecele tau? Ce presupune travaliul? Ce trebuie sa faci imediat dupa nastere? La toate aceste intrebari si la multe altele iti poate raspunde un specialist. Iata care sunt recomandarile Gianinei Romanescu, educator perinatal SAMAS certificat.

- In ce moment al sarcinii ar trebui sa inceapa cursurile prenatale o viitoare mamica?
Saptamana 12 pentru ca atunci este mai cert faptul ca sarcina va continua sa evolueze normal. Studiile arata ca atunci cand sarcina nu e ‘’prinsa’’ bine de cele mai multe ori corpul mamei reactioneaza si nu lasa sarcina sa continue. Deci, daca sarcina nu e viabila, de cele mai multe ori ea va fi eliminata in primele 12 saptamani printr-un avort spontan. Nu este deloc o experienta usoara din punct de vedere psiho-emotional mai ales daca este vorba despre o sarcina dorita si planificata dar asa procedeaza natura in aceste situatii. Ca atare, nu e bine sa incepem un curs prenatal inainte de 12 saptamani.

- Ce informatii acceseaza viitoarele mamici care urmeaza aceste cursuri? Ce invata ele mai exact?
Informatii complete conform recomandarilor OMS despre ce se intampla cu corpul ei si cu bebelusul, ce sa manance si ce nu, ce tip de activitate fizica se recomanda, cum sa faca fata modificarilor si cum sa limiteze efectele nedorite de dupa nastere, cu alte cuvinte informatii despre sarcina, nutritie, pregatirea pentru nastere, alaptare, ingrijirea bebelusului, diversificare adica primele 1.000 de zile.

- Pe ce perioade de timp se desfasoara ele?
Sedintele de grup sau individuale sunt de 90 de minute, cate una pe saptamana timp de 6 saptamani, daca se face cursul complet sau pot fi oferite separate in functie de interesul mamelor

- Cat de populare sunt ele in Romania?
Pana in acest moment am reusit sa ajungem la aproximativ 60.000 de mame prin informatiile oferite de cei 445 de educatori perinatali certificati SAMAS care provin din departamente medicale diverse: de la asistenti medicali generalisti, moase, asistente sociale, kinetoterapeuti, la medici rezidenti de neonatologie, de familie sau obstetrica-ginecologie.

- Ce ofera diferit aceste cursuri fata de toate informatiile si tutorialele pe care viitoarele mamici le acceseaza pe Internet?
Rolul de mama se invata in timp. Nu este suficient sa afli ceva (e plina lumea de informatii) mai este nevoie sa intelegi, sa aplici corect, dar mai ales ai nevoie de CINEVA care sa te indrume si sa te valideze ca parinte competent care invata sa observe noul-nascut si sa ii inteleaga nevoile.

- Cate femei vin insotite si de partenerii lor la aceste cursuri?
In timp am observant ca numarul partenerilor prezenti la cursuri a crescut.

- Cat de curiosi sunt viitorii tatici participanti la cursuri sa deprinda aspectele practice din viata unui nou-nascut?

Am fost surprinsa sa vad tatici foarte implicati, dornici sa fie de ajutor (uneori au venit singuri) care sa inteleaga aspectele practice din viata noului-nascut. Raspunsul lor a fost si mai semnificativ in cursul campaniei organizate de asociatia Samas “Taticii fac diferenta”. Am vazut tatici care se informeaza si apoi “se specializeaza” in schimbat scutece, purtarea bebelusului, baia si somnul bebelusului. Dar si in alaptare. Daca taticii nu ar fi acolo sa incurajeze sa pregateasca ceaiuri, sa puna comprese calde, mamaicile ar ceda de multe ori.

- Care sunt cele mai frecvente intrebari pe care le primiti in timpul acestor cursuri?
La fiecare curs avem parte de intrebari diverse, unele chiar haioase, legate sau nu de topiual lectiei. Acest lucru se datoreaza si faptului ca romanii nu sunt familiarizati cu conceptul de educatie pentru sanatate, nu sunt obisnuiti cu idea ca e mai simplu, mai eficient si mai sanatos sa prevenim decat sa tratam mai ales in perioada maternitatii.

- Femeile la primul copil chiar ajung sa inteleaga in timpul cursului ce experienta vor avea dupa nastere?
Nu numai ca inteleg, dar pe masura ce pun in practica cunostiintele si abilitatile deprinse la cursuri, capata incredere, stima de sine si autonomie in modul corect de a face lucrurile.

- Cate femei revin la aceste cursuri dupa ce raman insarcinate a doua, a treia oara?
Programul este la inceput, vom vedea ce vor face mamele Samas in viitor, dar pot sa va spun cu certitudine ca am avut mamici care abia la al II-lea sau la al III-lea copil au participat la cursuri si consilieri si au reevaluat ingrijirea bebelusilor conform educatiei perinatale primate, confirmandu-ne ca a fost o revelatie nasterea, alaptarea sau nutritia lor si a copilasului.

Foto: Hepta

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!