Sari la conținut

Dacă femeia gravidă nu te întreabă cum ți-a fost experiența nașterii este pentru că nu vrea să știe

Pentru numele lui Dumnezeu, să îmi explice cineva de ce să vrei să îi spui unei femei gravide cât de traumatizant este să naști, dacă nu te întreabă! Natural, cezariană, oricum ar fi: gravida nu te întreabă, tu nu povestești! Ar trebui să fie o regulă de bun simț cunoscută și adoptată de orice mamă.

Dialog neimaginat (din păcate), între o femeie cu burtica gata de golit și două femei, mame, de vreo 50 de ani:

- Și, cum naști?
- Natural aș vrea, dacă nu sunt probleme. E mai bine pentru bebe și recuperarea mea mai ușoară.
- Da, e bine natural, e bine. E mai sănătos! Dar stai să vezi: și fata mea a vrut tot natural și când a intrat la sală a făcut un atac de panică de toată frumusețea! A cerut cezariană și a născut imediat.
- Deci până la urmă a făcut cezariană!
- Da, imediat a născut! Și tare bine i-a fost.
- Aha, mă bucur. Dar oricum, nici cezariana nu e calea ușoară... te recuperezi mai greu.
- Da, așa e. Tare greu i-a fost apoi! Față de mine, care am născut natural! Bine, la mine a fost recuperarea ușoară, dar numai eu știu cât de groaznic a fost travaliul! Dacă aș mai fi rămas gravidă o dată, nu aș mai fi născut natural nici în ruptul capului!

► Citește și 9 lucruri care-ti strica travaliul

Intervine mama numărul 2:

- Eu nu înțeleg de ce să vrei natural! Te rupi peste tot! Vai de tine, franjuri te faci! Așa cu cezariana, te taie la burtă, te refaci în câteva zile și gata.

Ei bine, femeia cu burtica gata de golit eram chiar eu. Am schimbat subiectul și... m-am retras politicos. Numai eu știu, însă, cum am dormit în noaptea ce a urmat. Tot Zenul meu, toate gândurile cum că va fi bine, că toate mamele din lumea asta au născut și că, până la urmă, nașterea va trece și îmi va oferi cel mai prețios cadou din lume, totul s-a transformat în: aoleu, ce mă fac?! M-am foit și m-am răsfoit toată noaptea. De asta avea nevoie somnul meu, în ultima lună de sarcină!

Așadar, dragi mămici, poate ar trebui să reținem că dacă nu avem niște cuvinte încurajatoare de spus, mai bine nu le spunem. Nu e ca și cum este vreo șansă să scoți copilul din tine altfel decât născând – natural sau prin cezariană! Nu, cale de scăpare nu există, dar există o mulțime de căi prin care putem ajuta viitoarea mămică să aibă o experiență cât mai plăcută! Dacă nu cunoaștem niciun mod, mai bine să apelăm la liniște. Ne abținem și atât. Este de ajuns!

► Citește și Dragă mamă care ai născut prin cezariană…
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!