Sari la conținut

De ce iti este foame in timpul sarcinii?

Femeia ia in medie 10-14 kilograme in perioada sarcinii. Kilogramele in plus variaza in functie de greutatea mamei in momentul de debut a sarcinii, dar este influentata in mod decisiv de stilul alimentar al femeii insarcinate.

Sunt cazuri in care femeia insarcinata se ingrasa cu mai mult de 20 kilograme, dupa cum sunt situatii in care dupa nastere, abia daca raman cinci kilograme in plus.

Senzatia de foame din timpul sarcinii este efectul hormonilor de sarcina care determina fluctuatii importanete ale nivelului de glicemie in sange ceea ce are ca efect senzatia de foame caracteristica femeilor insarcinate. Senzatia de foame este un semn bun si arata ca sarcina evolueaza normal si bine. Ceea ce trebuie sa fie femeia insarcinata este ca trebuie sa satisfaca senzatia de foame mancand sanatos, alegand alimentele cele mai bun si pe cele care pot controla eficient nivelul zaharului din sange.

Esential pentru femeile insarcinate este sa stie ca o crestere semnificativa in greutate, implica un risc de diabet gestational si boli cardiovasculare pentru mama. Aceasta chestiune vine in conditiile in care o femeie insarcinata sta cu gandul doar la mancare. Ceea ce trebuie spus din capul locului este ca apetitul crescut in cursul sarcinii este normal! In plus este foarte bine sa mananci, diferenta fiind facuta de ceea ce mananci.

Ceea ce trebuie sa stii este ca numarul de kilograme pe care le acumulezi in timpul sarcinii sunt in directa legatura cu intensitatea metabolismului tau.
 


O acumulare rapida si peste limitele normale de kilograme creste riscul de nastere prematura, concomitent cu cel al unor riscuri importante pentru sanatatea mamei dupa nastere. Prin urmare, este esential sa mananci, nu de doua ori mai mult, ci de doua ori mai bine, pentru a acoperi toate nevoile suplimentare de vitamine, mai ales B si D, calciu, fier.

Aici gasesti un excelent tabel cu ritmul ideal de crestere in greutate pe parcursul sarcinii

La inceputul sarcinii, femeile prefera in general alimente consistente (orez, paste) deoarece au nevoie pentru a castiga forta. Daca mancarea le provoaca greata, atunci produsele reci, dulci sau putin grase vor fi preferate in defavoarea celor cu miros marcant, precum branza sau carnea. Poftele evolueaza apoi pe tot parcursul sarcinii.

Cat te poti ingrasa, in functie de metabolismul tau

Timp de noua luni vei fi insotita de senzatia de foame. Asta pentru ca sarcina modifica sistemul hormonal si creeaza o nevoie de rezerva pentru a hrani copilul. Trebuie sa asculti de poftele tale in sarcina. Chiar daca nu s-a dovedit stiintific, s-ar parea ca femeile gravide isi satisfac instinctiv deficientele nutritionale.
 


Secretul unei alimentatii sanatoase sunt respectarea principiulului celor trei mese pe zi, a celor doua gustar, pentru care faci cele mai bune alegeri cu scopul de a evita foamea intre mese. Daca ti se face foame intre mese, nu trebuie decat sa-ti fractionezi mesele in mai multe reprize. De exemplu, pastreaza fructul sau iaurtul de la masa precendenta pentru o gustare tarzie.

Afla cum iti pastrezi greutatea sub control

Fiecare masa trebuie sa includa alimente care contin amidon (orez si paste al dente, linte, quinoa) pentru satietate, dar si fructe si legume pentru vitamine si umplerea stomacului.

In sarcina nu exista interdictii. Dar e mai bine sa poti manca in fiecare zi un pic de ciocolata in fiecare zi decat o tableta intreaga. Este esential sa consumi mai putin sau deloc: carne procesata (salam, carnati etc), fructe de mare, carne afumata si alimente crude, din cauza riscului de listerioza. Sunt interzisi indulcitorii artificiali si toate produsele pentru slabit. Din categorie fac parte edulcorantii, mai ales aspartamul, este total nerecomandat in timpul sarcinii, din cauza toxicitatii sale. Deocamdata, efectele aspartamului asupra dezvoltarii bebelusilor sunt insuficient cunoscute, de aceea nu trebuie sa-ti asumi riscuri inutile.

Cum iti pastrezi silueta in timpul sarcinii

Fiecare masa trebuie sa contina legume. Aici nu exista nici o contraindicatie.

Nu trece niciodata peste micul dejun. Efortul facut de organsimul femeii insarcinate nu poate suporta lipsa mesei de dimineata.

O alta buna masura pentru echilibrarea apetitului crescut si a necesarului de nutrienti este acela de a manca la ore fixe, pe cat este posibil.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!