Sari la conținut

Deserturi sanatoase pentru gravide

Cu pofta de dulce nu te poti juca in sarcina. Dar cu ingredientele – da. Te joci pana-ti ies niste deserturi si sanatoase, si hranitoare pentru tine si bebe din burtica.

 

Nu toate gravidele sunt lovite de pofta de dulce, dar cele care-o patesc isi amintesc de asta toata viata. Uneori simti ca te ia cu lesin daca n-ai nimic la indemana care sa-ti „creasca glicemia” si esti in stare sa-ti trimiti barbatul in pijamale in miez de noapte pana la non-stop dupa un desert. Dar consumul de zahar nu este, nici pe departe, cel mai bun prieten al tau, al sarcinii si al lui bebe. Vezi aici in detaliu cum va afecteaza si ce riscuri pe termen lung implica. Totusi, trebuie sa satisfaci cu ceva aceste pofte, asa ca iti propun cateva gustari dulci, sanatoase si hranitoare:

Mere coapte cu scortisoara si nuca


Sursa foto: foxeslovelemons.com

Daca tot e sezonul merelor, incearca aceasta reteta ce-ti va aduce aminte de copilarie. Spala marul si scobeste-i cotorul, apoi umple-l cu miezul tocat de la o nuca, pune deasupra o jumatate de lingurita cu zahar bun si scortisoara dupa gust. Incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius, pune merele pe o tava unsa cu unt si tine-le la copt 40-50 de minute la foc mic. Scoate-le din cuptor si lasa-le la racit la temperatura camerei.

 

Briose din dovleac


Sursa foto: diversificare.ro

Este un desert pe care-l vei putea face si bebelusului dupa varsta de un an (fara sa folosesti zahar), asa ca fa-ti mana de pe acum. Alege un dovleac mediu, scobeste-i miezul, taie-l cuburi si pune-l la inmuiat un pic in cuptor. Paseaza-l la furculita impreuna cu 3-4 lingurite cu zahar brun, patru linguri cu lapte, trei oua, o lingurita cu scortisoara (poti adauga si extract de vanilie, daca iti place aroma). Pune amestecul obtinut pe foc si amesteca bine ingredientele, apoi lasa la racit. Toarna aluatul in forme de briose si tine-le la cuptor 10-15 minute, la foc mediu.

 

Paine din banane (Banana bread)


Sursa foto: cannellavita.com

Acest desert este foarte popular peste Ocean. Nici nu-i de mirare: este usor de facut, satios si sanatos. Inainte de toate, incalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius si unge cu unt o tava de cozonac/franzela. Curata 2-3 banane foarte coapte – din acelea cu coaja deja maronie – si striveste foarte bine miezul cu furculita intr-un bol; adauga 1/3 ceasca cu unt topit si amesteca; mai pune o lingurita cu bicarbonat, un varf de cutit de sare, o jumatate de ceasca cu zahar brun, un ou batut si o lingurita cu extract de vanilie, amestecand bine in tot acest timp. La sfarsit incorporeaza faina (o ceasca si jumatate) si toarna aluatul in tava. Da-o la cuptor pentru o ora-o ora si 10 minute la 175 de grade (oricum, verifica painea cu scobitoarea inainte sa decizi ca este gata). Scoate-o din cuptor si las-o la racit, apoi scoate painea din tava. Feliaza acest desert cu un cutit pentru paine.

 

Daca n-ai timp sau dispozitie pentru stat in bucatarie, iata ce deserturi sanatoase poti consuma super-rapid, la „rece”:

  • Fructe uscate (nu confiate; acestea sunt pline de zahar) – prune, stafide, caise, cirese, afine etc.;
     
  • Un desert pe stil grecesc: iaurt (cu 3-4% grasime), o lingurita cu miere de albine, niste miez de nuca sau seminte de floarea-soarelui crude sau niste caju; de asemenea, poti adauga fructe de padure, banane, fructe uscate etc.;
     
  • Ciocolata neagra: 3-4 patratele pe zi aduc numai beneficii fatului, vezi mai multe aici;
     
  • Piureuri dulci: ia fructe de sezon (mere, pere, prune, gutui in cazul toamnei), curata-le de coaja si da miezul la blender; adauga niste suc de citrice (portocala, grepfruit, mandarina) proaspat stors, un pic de branzica de vaci si ai obtinut un desert pe care si bebelusul tau il va adora in primele luni de diversificare;
     
  • Un bol de cereale: bineinteles, cu conditia sa ai un mix de cereale integrale prin casa, din acelea neprocesate, fara zahar adaugat (gasesti la Plafar daca esti interesata); cu lapte si un pic de miere sunt o solutie foarte buna pentru potolit pofta de dulce pe termen lung.

Sau poti oricand incerca borcanelele de piureuri dulci speciale pentru bebelusi, macar sa-ti faci o idee despre gustul lor, daca te vei gandi vreodata sa-i cumperi celui mic. Exista sortimente bio, fara zahar adaugat, cat mai naturale posibil.

 

Sursa foto articol: mywholefoodromance.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!