De la bun început trebuie să definim termenul de detox, care nu are nicio treabă cu a elimina din organism nişte toxine datorită unor sucuri pe care le bem câteva zile la rând.
Avem un organism care funcţionează foarte complex şi care, prin intermediul organelor şi sistemelor face zi de zi, secundă de secundă, detoxifierea a ceea ce pătrunde toxic din exterior în organism, dar şi a ceea ce rezultă în urma tuturor proceselor biochimice din interior.
Într-adevăr, o alimentaţie dezechilibrată, stresul, poluarea, aditivii, fumatul, excesul de cafea, alcoolul, băuturile carbogazoase şi drogurile sub orice formă conduc către o suprasolicitare a organelor de detoxifiere (ficat, rinichi, piele, plămâni) şi a sistemelor (limfatic şi enzimatic), astfel încât, acestea încep să funcţioneze mai deficitar.
Niciodată o sarcină nu va aduce toxicitate în organismul mamei, deci raportându-ne exclusiv la asta, nici nu ne punem problema de vreo cură de detoxifiere.
►Citește și Pastilele de slăbit, după naştere. Recomandările specialistului
Pentru că viaţa omului modern nu este trăită într-un glob de sticlă, ferită de poluare, stres şi toate cele enumerate mai sus, este bine să ajutăm organismul în două momente de mare importanţă dintr-un an şi anume la trecerea de la iarnă către primăvară şi de la toamnă către iarnă. Voi detalia mai jos de ce spun asta, dar este important să stabilim de la bun început cărei categorii de proaspete mămici i se potriveşte.
Dacă eşti proaspătă mămică şi alăptezi NU ai de ce să ai o altă direcţie de alimentaţie în afară de cea sănătoasă, echilibrată, cu alimente cât mai naturale, cât mai puţin procesate şi din toate categoriile, atât de origine animală cât şi vegetală. Dacă eşti o mămică vegetariană sau vegană, mare atenţie la aportul de proteine care trebuie să fie mai crescut în această perioadă şi dincolo de proteină ca înţeles generic, la aminoacizii esenţiali conţinuţi de acestea.
Cere sfatul unei persoane avizate cu experienţă practică în alimentaţia vegană pentru a-ţi ghida alimentaţia deoarece în perioada lactaţiei, riscurile de carențe sunt mai mari atât pentru mamă cât şi pentru bebe.
Deci, am stabilit clar că dacă aţi născut şi alăptaţi, orice schemă de “detox” , nu se aplică, indiferent cât de multe “minuni” ar promite. Citeşte mai jos dacă faci parte din această categorie ca să înţelegi de ce am pus ghilimele.
►Citește și Dieta după naștere. Cum poți scăpa de kilogramele acumulate în sarcină
Dacă eşti proaspătă mamă, care din diverse considerente nu alăptezi sau nu mai vrei să alăptezi şi intenţionezi să încerci aceasta atracţie în speranţa de a scăpa de kilogramele acumulate în sarcină cât mai rapid sau pur şi simplu pentru că te încântă “beneficiile” dintr-un program de câteva zile în care consumi doar sucuri, ei bine, nici pentru tine nu am un start decât dacă eşti dispusă să urmezi pas cu pas nişte etape.
Spuneam mai sus ca acest “detox” îl facem de două ori în an şi nu îl facem ca să ne detoxifiem ci ca să ne ajutăm organismul să facă faţă în continuare să ne apere şi desigur, să-I şi facem reserve de vitamine, minerale şi alţi nutrienţi de care nevoie.
De ce să îşi facă rezerve?
Pentru că toamna, fiind încă generoasă cu legumele şi fructele, ne ajută organismul să facă faţă pe timpul iernii, diferitelor suprasolicitări (de adaptare la frig, de reglare a temperaturii corpului, de păstrare în parametrii înalţi a sistemului imunitar care este mai agresat la trecerea către un anotimp cu temperaturi mai extreme, de utilizare mai eficientă a glucozei pentru organele vitale etc). Şi cum iarna nu prea avem acces la alimente bogate în vitamine şi minerale - legume şi fructe (chiar dacă le cumpărăm din supermarket, conţinutul acestora în elemente nutritive este mai scăzut decât în sezon, dar le recomand să le folosiţi deoarece întotdeauna în nutriţie, puţin este infinit mai bine decât nimic) - avem nevoie să ne facem depozite care să ne fie de ajutor.
De ce să-i dau repaus organismului?
Pentru că, spre sfârşitul iernii, aceste organe sunt cam "obosite" deoarece au "lucrat" în sistem de "avarie", adică pe rezervele pe care i le-am încărcat toamna! Dacă aş lăsa organismul aşa "obosit", aş pierde cam jumătate din nutrienţii pe care i-aş aduce primăvara prin consumul mai mare de legume şi fructe, deoarece ficatul meu, principalul organ de detoxifiere al organismului, şi el a funcţionat mai abitir decât oricând! A obosit şi el pentru că îndeplineşte pe lângă funcţia de detoxifiere, alte câteva sute de funcţii (în total având peste 500), iar temperatura acestuia este cam de 41 de grade Celsius când activitatea acestuia este foarte intensă.
Paşii pentru un "detox" funcţional
SĂPTĂMÂNA 1
Se scot treptat proteinele de origine animală în următoarea ordine : carnea roşie, carnea albă, produsele lactate, peştele, oul ! De exemplu, azi nu mai mănânc carne roşie, mâine nu mai mănânc nici carne roşie şi nici carne albă, poimâine nu mai mănânc pe lângă cele două nici lactate şi în final scot şi peştele şi oul ! Asta ne ia cam o săptămână.
SĂPTĂMÂNA 2
Integral alimentaţie fără sursa animală, dar alimentele de origine vegetală să fie de foarte bună calitate, organice, iar făinoasele să fie integrale şi... organice! Pentru că "detox" înseamnă că nici pesticide sau alte substanţe toxice nu trebuie să introducem în organism, nu-i aşa ?
SĂPTĂMÂNA 3
5 zile de juice-uri bazate pe legume cu adaos de fructe (maxim un fruct pentru un gust uşor mai dulce într-un mix de legume) nu pe fructe integral şi cu aport de pudre proteice vegetale şi fibre! Condimentele sunt de mare ajutor şi dau gust delicios diferitelor combinaţii de legume cu fructe!
Rolul acestora este de a aduce în organism o cantitate cât mai mare de minerale, vitamine, oligo-elemente, enzime şi aminoacizi, dar şi un repaus enzimatic!
Atenție! Sucul integral din fructe nu face niciun detox, ba din contră, ne cam "intoxică" cu fructoza şi suprasolicită ficatul.
SĂPTĂMÂNA 4
Alimentaţie vegetariană fără nicio sursă de origine animală, că în săptămâna 2, de preferat nu cu aceleaşi mâncăruri din meniurile zilnice.
SĂPTĂMÂNA 5
Alimentaţie ovo-vegetariană.
SĂPTĂMÂNA 6
Alimentaţie ovo-pesco-vegetariană.
SĂPTĂMÂNA 7
Alimentaţie ovo-lacto-pesco-vegetariană.
SĂPTĂMÂNA 8
Se introduce carnea roşie şi albă!
Între săptămânile 4-8 nu se prepară nimic prin prăjeală sau la plită ori grătar cu cărbuni. ci exclusiv prin fierbere, la abur sau cuptor!
Aşadar, dragi mămici care nu mai alăptaţi, dar doriţi să faceţi un program de detox, aceştia sunt paşii pe care trebuie să-i urmaţi astfel încât să vă asiguraţi că, organismul va beneficia de toate vitaminele, mineralele, enzimele şi ceilalţi nutrienţi din sucurile programului de detox care nu trebuie să depăşească 5 zile!
Să fim sănătoase şi echilibrate, dar mai ales fericite alături de bebe!