Sari la conținut

Discutiile despre greutate - cum evitam vinovatia

Ar trebui sa fie de la sine inteles ca singura persoana care poate initia o discutie despre greutate este gravida. Ar trebui de asemeni sa fie de la sine inteles ca cei din jur ar trebui sa se abtina de la a face remarci in legatura cu infatisarea gravidei.

Se intampla uneori ca ceilalti sa uite de aceste reguli de bun simt si sa te preseze intr-o discutie despre greutate. Sau dimpotriva sa utilizeze vreo remarca pe care ai facut-o pentru a deschide o discutie despre cate kilograme ai castigat.

Iar problema nu e discutia despre greutate ci modul in care unii oameni o abordeaza si insistenta cu care tin sa iti compare sarcina cu a altora sau si mai rau, cu cine stie ce informatie gresita citita pe net.

Foarte putine persoane iti vor povesti despre cazuri in care gravida a castigat mai mult de 16 kg (maximul recomandat pentru o persoana cu greutate normala inainte de sarcina), din contra, povestile te vor informa despre sarcini cu un castig de doar 11 kg (minimul recomandat pentru o persoana cu greutate normala inainte de sarcina).

In cazul in care tu te afli deja aproape de faimoasa limita de 16 kg este foarte probabil sa te simti vinovata de castigul in greutate, sa ai senzatia ca faci ceva gresit.

Retine insa:
1. Fiecare sarcina este unica si ce este valabil pentru o gravida nu se potriveste deloc alteia. Atat timp cat medicul nu deschide subiectul castigului in greutate si atata timp cat copilul tau se dezvolta normal nu ar trebui sa te simti vinovata.

2. Povestile pe care le auzi nu iti ofera detalii. Nu stii care era greutatea initiala a persoanei care a castigat doar 11 kg de-a lungul sarcinii. O persoana care are o greutate mica inainte de sarcina va castiga mai mult decat una care are o greutate considerata normal si cu mult mai mult decat o persoana care inainte de sarcina era considerata supraponderala. Daca inainte de sarcina erai slaba probabil vei castiga cele 16 kg, ba chiar si peste.

3. Mananca sanatos dar nu tine dieta. Chiar daca ai castigat prea multe kilograme si temerile tale sunt intemeiate nu incerca sa tii dieta. O mama subnutrita afecteaza dezvoltarea copilului si pentru cateva kilograme in plus nu merita sa pui in pericol sanatatea copilului tau. Incearca sa elimini prajelile si dulciurile, mananca legume si fructe, consuma grasimi sanatoase din surse animale (lapte integral, oua) si vegetale (nuci, ulei de masline in salata), consuma proteine (carne, oua, branzeturi, fasole, linte etc) si bea multa apa.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!