Sari la conținut

Efectele cezarianei durează și după ce se naște copilul, conform unui nou studiu

Fiecare viitoare mămică trebuie să știe cum va alege să nască. Eu mi-am propus să-mi nasc vaginal bebelușul, fără medicamente pentru durere. Dar, pentru că viața se desfășoară rar așa cum ne imaginăm, lucrurile nu s-au întâmplat cum credeam eu că se vor întâmpla.

Fiul meu trebuie să se nască de o săptămână, așa că medicul a decis să inducă travaliul. Procesul a început, însă bebelușul nu dădea semne că ar vrea să iasă și nici nu nu aveam dilatație.

► Citește și: Am avut nevoie de ani buni pentru a trece peste traumele de la naștere

Aveam nevoie de urgență de cezariană, care era singurul lucru la care nu m-am gândit, în timpul sarcinii.

Orice mamă care a născut prin cezariană va spune că nașterea este o experiență intensă. Nu doar că este o intervenție chirurgicală majoră, dar mămica se confruntă și cu câteva riscuri post-chirurgiale pe temen scurt, care ar putea face recuperarea mai dificilă (Încă am probleme cu constipația la 3 ani după nașterea prin cezariană a fiului meu).

► Citește și: 3 adevăruri despre mamele care fac cezariană

În prezent, noi cercetări detaliază riscurile și beneficiile pe termen lung, după operația de cezariană. Un studiu publicat în PloS Medicine a constatat că femeile care au născut prin cezariană au riscuri reduse de incontinență urinară și prolaps pelvin în comparație cu femeile care nasc vaginal.

Pe de altă parte, nașterea prin cezariană prezintă riscuri mai mari de avort, placentă previa (când placenta acoperă total sau parțial colul uterin) și alte complicații grave cu sarcinile viitoare, potrivit concluziilor.

► Citește și: Dr. Craiu, despre copiii născuți prin cezariană programată: vor avea toată copilăria probleme pe care altfel nu le-ar fi avut

Dar efectele pe termen lung ale unei operații de cezariană nu sunt limitate la mamă.

Cercetătorii au descoperit că bebelușii născuți prin cezariană au mai mult șanse de a avea exces de greutate sau de a fi obezi până la vârsta de 5 ani și sunt predispuși la dezvoltarea astmului în copilărie. Cu toate acestea, bebelușii născuți prin cezariană sunt mai puțin predispuși în a avea boli inflamatorii intestinale.

► Citește și: Dragă mamă care ai născut prin cezariană…

Aceste descoperiri ar putea ajuta la consolidarea discuțiilor între medici și pacienți, cu privire la modalitatea de naștere, scriu cercetătorii, ceea ce înseamnă că pacienții vor fi mai bine informați despre potențialele riscuri și beneficii pe termen lung ale nașterii prin cezariană, adaugă ei.

Conform Centrelor din SUA pentru controlul si prevenirea bolilor, doar în Statele Unite, 32% dintre nașteri sunt prin cezariană. La nivel global, acestea reprezintă 19% dintre nașteri, în creștere față de 6,7% în 1990, a constatat un studiu PloS One în 2016.

► Citește și: 10 lucruri de știut înainte de cezariană

Ca mamă care a născut prin cezariană, știu miturile cu care ne confruntăm după naștere. Se pare că și cercetătorii știu. Ei precizează clar în studiul lor că rezultatele analizei lor ar trebui interpretate cu precauție – deoarece circumstanțele care duc la operația de cezariană variază pentru fiecare femeie.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!