Sari la conținut

Este ceaiul de musetel sigur in sarcina?

Ceaiul de musetel poate sa nu fie atat de inofensiv pe cat credem. Suntem obisnuite sa bem ceaiuri naturale si le consideram expresia naturalului si a sigurantei.

In sarcina insa trebuie sa fim cu mult mai precaute. Ceaiurile din plante considerate sigure pentru uz uman pot fi daunatoare pentru fat. Efectele lor sunt de multe ori prea puternice pentru organismul gravidei si pentru bebelus.

Printre plantele „nevatamatoare” care poarta un risc pentru mama si bebelus se numara si musetelul. Ceaiul de musetel nu este sigur, in orice stadiu al sarcinii, timpurie sau avansata. Asociatia Americana de Pediatrie arata ca ceaiul din musetel roman este considerat a fi „foarte nesigur” pentru femeile insarcinate, iar studiile insuficiente despre musetelul german ne fac sa il incadram si pe acesta la acelasi grad de risc.

Ceaiu roman si cel german sunt cele doua varietati de musetel regasite in mod uzual in ceai si in alte produse, iar Centrul Medical al Universitatii din Maryland sfatuieste femeile insarcinate sa nu consume nici una dintre aceste varietati din cauza riscului crescut de avort.

Printre avertizarile medicilor se numara si cea legata de folosirea produselor cosmetice si de ingrijire care contin musetel roman. Femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu foloseasca produse topice, cum ar fi lotiuni sau parfumuri, care contin musetel roman.

Musetelul nu este sigur pentru consum nici in timpul alaptarii.

Musetelul este una dintre cele mai des folosite plante din intreaga lume. Cercetari recente arata ca exista suport stiintific pentru recomandarea lui in inflamatii, cancer, raceli, boli de inima, diaree, eczeme, vaginite sau rani. Inainte puteai sa citesti pe cutiile de ceai de musetel „Siguranta pentru copiii mici, femeile insarcinate si care alapteaza, sau cei care prezinta boli de rinichi sau de ficat nu a fost stabilita, desi nu au existat rapoarte de toxicitate cauzate de consumul de ceai de musetel”.  Pana acum insa.

S-a dovedit recent ca musetelul este un agent antiinflamator puternic si aici este problema. Exista un motiv pentru care femeile insarcinate nu trebuie sa ia medicamente antiinflamatoare cum ar fi aspirina. 

Citeste si ce alte ceaiuri nu este bine sa consumi in sarcina.

O lucrare stiintifica recenta arata arata ca ceaiul de musetel poate cauza constrictia prematura a canalului arterial fetal.  Exista cateva cazuri in care s-a facut legatura directa intre aceasta problema si consumul de ceai de musetel. Constrictia canalului arterial fetal poate duce la complicatii fetale grave.

Si totusi exista si o veste buna: odata ce ai incetat sa mai bei ceai de musetel, de obicei totul va reveni la normal. In cazurile complicate insa, se poate impune cezariana de urgenta.

Trebuie sa ai subliniem ca vorbim totusi de un consum mare de ceai de musetel, nu de o cana bauta de 2-3 ori intr-o iarna rece.  Ai grija la ce bei in sarcina, si incearca sa inlocuiesti ceaiul de musetel cu alte variante naturale considerate sigure. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Tom

    Buna ziua,
    Ati realizat un articol înfricoșător despre ceaiul de musetel in sarcina iar la sfarsit ati incheiat prin a spune ca defapt o cana, doua pe zi de ceai de musetel in sarcina e OK... Noi ce sa mai credem acum?

  • cristina

    subscriu! nu se intelege nimic din acest articol...

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!