Sari la conținut

Gusturile se formeaza in burtica mamei

Vrei ca bebelusul tau sa manance legume fara sa se strambe si sa protesteze? Incepe sa ii cultivi gusturile devreme, chiar foarte devreme, inca de cand este in burtica.

Cercetarile au aratat ca odata cu mancarea pe care o mananca, mama nu numai ca ii transmite substante nutritive copilului. ci ii modeleaza deja preferintele pentru anumite mancaruri.

La 21 de saptamani de sarcina, un copil cantareste cat o sticla de suc si deja...poate gusta! Inca in burtica, bebelusul inghite cateva grame de lichid amniotic zilnic. Fluidul care inconjoara bebelusul este „pigmentat” de mancarurile si bauturile pe care mama le-a mancat in ultimele ore.

„Alimente ca vanilia, morcovii, usturoiul, feniculul sau menta – sunt arome care s-a demonstrat ca se transmit in lichidul amniotic si laptele mamei” a declarat Julie Mennella, care a studiat gustul copiilor la Monell Chemical Senses Center. De fapt, Mennella spune ca nu exista o singura aroma care sa nu se transmita in uter, diferenta constand in intensitatea cu care se transmite. Lucrarea ei a fost publicata in revista Pediatrics.

Mirosul lichidului amniotic

Pentru a determina ce arome se transmit de la mama la copil prin lichidul amniotic, cercetatorii le-au dat femeilor capsule cu usturoi sau capsule cu zahar inainte de a efectua un test de rutina a lichidului amniotic – iar apoi au rugat un numar de oameni sa miroasa mostrele.

„A fost foarte simplu” a declarat Mennella. „Au putut identifica rapid mostrele provenind de la femeile care au mancat usturoi”. Simtul gustului este de fapt 90% miros, a adaugat ea, deci au stiut doar din miros ca bebelusii simt acel gust.

 

Citeste aici mai multe despre gust.

 

Mennella spune ca idea a venit de la fermierii care in anii 60 -70 faceau cercetari asupra dietei vacilor si cum influenta aceasta gustul laptelui. Astfel, vacile care pasteau ceapa si usturoi salbatic sau cele care locuiau in grajduri neingrijite produceau lapte cu mirosuri distincte.

Dar Mennella a zis ca nu numai ca lichidul amniotic si laptele uman sunt aromatizate de mancare, dar si ca amintirile despre aceste arome sunt formate inaintea sarcinii. Aceasta ar putea rezulta in preferinte pentru alimente sau mirosuri care vor tine o viata intreaga. Cu alte cuvinte, daca mananci broccoli in timp ce esti insarcinata, ai o mai are sansa ca bebelusului sa ii placa broccoli.

Mennella a experimentat ceea ce se testase deja pe iepuri – transmiterea gustului morcovilor. Femeile insarcinate au fost divizate in trei grupuri. Mamele din primul grup au baut suc de morcov in fiecare zi in sarcina, altul in timpul alaptarii si al treilea nu a mancat morcovi deloc. Apoi, cand copiii au inceput sa manance hrana solida, cercetatorii le-au dat cereale preparate ori cu apa, ori cu suc de morcovi si le-au inregistrat pe video reactiile.

„La fel ca si in cazul iepurelui european, bebelusii care au cunoscut gustul de morcov in lichidul amniotic sau din laptele mamei au mancat mai multe cereale cu morcovi” a declarat Mennella. „Iar cand am analizat casetele video, faceau mult mai putine strambaturi atunci cand le mancau.”

Este interesant astfel cum ne introducem copiii in cultura alimentara din care provenim inainte inca de a-i naste. Ei se obisnuiesc cu gusturile si mirosurile alimentelor pe care mama le mananca si vin astfel pe lume cu un bagaj de preferinte alimentare.

Dar poate cel mai important lucru este faptul ca, cu cat mancam mai diversificat in sarcina, cu atat ii vom oferi copilului nostru deschiderea necesara catre gusturi si arome variate, pregatindu-l pentru o alimentatie corecta. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!