Sari la conținut

Herpes genital in sarcina - simptome si tratament

Ce este herpesul genital

Herpesul genital este o infectie care se transmite pe cale sexuala fiind una din bolile cu rata mare de transmitere. Infectia este produsa de virusul herpetic. Dupa infectie, virusul ramane in organism pentru tot restul vietii, producand din timp in timp eruptiile caracteristice. Virusul da imunitate, dar eruptii pot sa apara din cand in cand. Leziunile specifice apar in zona genitala, la ambele sexe, afectand mucoasele, dar si pe fese si pe fata interna a coapselor si sunt dureroase si inestetice.

 

Simptome herpes genital


Infectia cu virusul herpetic produce de obicei simptome usoare, iar majoritatea persoanelor infectate nu au simptome pe care sa le identifice ca fiind ale infectiei herpetice.

Simptomele pot varia de la usturimi la urinare si durere la organele sexuale pana la leziuni care fac vezicule si apoi cruste.

Indiferent de severitatea simptomelor, herpesul genital produce stres psihologic in randul persoanelor care stiu ca sunt infectate. Infectiile la sugari pot sa fie letale,dar probabilitatea aparitiei lor este foarte mica. Infectia cu virsu herpetic ii face pe oameni mai receptivi in fata infectiei cu HIV.

Herpesul genital in sarcina


Impactul infectiei cu virusul herpetic asupra sarcinii variaza in functie de momentul in care s-a produs infectia.

Daca infectia cu virusul herpetic a avut loc inainte de a ramane insarcinata, bebelusul nu va avea de suferit. Organismul tau are timp sa elaboreze anticorpi, iar bebelusul va fi imunizat inca din timpul vietii intrauterine. In acest sens sunt disponibile analize de laborator pe care obstreticianul ti le va recomanda. Primul set de analize se face cat mai rapid, la inceputul sarcinii si el verifica existenta anticorpilor pentru toxoplasmoza, citomegalovirus, rubeola si herpes.

In cazul in care infectia are loc in timpul primului trimestru de sarcina, este posibil ca aceasta sa afecteze fatul. Unele femei care contacteaza virusul in primele saptamani de sarcina vor suferi avorturi spontane. Medicul ginecolog ti-ar putea recomanda tratamentul cu aciclovir pentru a reduce simptomele.
 
Infectia in sarcina avansata, mai ales in ultimele 6 saptamani de sarcina, este un motiv de ingrijorare. Corpul tau nu are timp sa elaboreze anticorpii specifici, asadar bebelusul nu va avea timp sa fie imunizat inainte de nastere. In cazul in care nasti vaginal, bebelusul tau s-ar putea imbolnavi.

 

Herpesul neonatal
 

Herpesul neonatal este rar dar poate fi grav, deoarece in unele cazuri virusul poate ataca sistemul nervos sau organele interne. Totusi, trebuie sa retii ca datorita masurilor de precautie impuse de protocolul medical, herpesul neonatal este rar, afectand 1-2 bebelusi din 100.000.


 
Daca prima eruptie herpetica are loc in ultimul trimestru de sarcina, este probabil ca medicul sa iti recomande sa nasti prin cezariana, pentru a reduce riscul ca bebelusul sa fie contaminat.
 
In cazul in care totusi se opteaza pentru nasterea vaginala, medicul va lua cateva masuri de precautie. Este probabil sa iti fie administrat aciclovir in ultimele saptamani de sarcina, si probabil ca si nou-nascutul va primi tratament. In plus, medicul va evita orice manopere intruzive care nu sunt absolut necesare. Este nerecomandata ruperea membranelor in vederea accelerarii travaliului. De asemenea, se va evita monitorizarea invaziva a bebelusului – recoltarea probelor de sange sau atasarea electrozilor pe capul acestuia.
 
Este important sa iti informezi medicul sau moasa asupra istoricului tau medical; daca ai avut macar o singura eruptie de herpes genital, medicul trebuie sa stie, pentru a actiona corespunzator. Astfel, sanatatea bebelusului tau poate fi protejata eficient.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!