Sari la conținut

Inductia nasterii

Mai jos va voi prezenta cateva aspecte privind inductia nasterii (declansarea artificiala a travaliului), intrucat este posibil sa discutati despre acest lucru cu doctorul vostru atunci cand sarcina ajunge la termen.

Inductia nasterii nu este o procedura standard (asa cum nu este nici cezariana), insa se practica destul de des.

Din ce cauze se apeleaza la inductia nasterii?

- sarcina a trecut de 42 de saptamani

- atunci cand uterul nu mai reprezinta un mediu sanatos pentru fat

- atunci cand sanatatea mamei o cere, de exemplu are preeclampsie

- atunci cand membranele se rup, insa travaliul nu incepe intr-un timp de 24 de ore

In realitate insa inductia se poate face si pentru ca vrei sa controlezi momentul nasterii - daca, sa zicem, nasti intr-un alt oras decat cel de resedinta. Se obisnuieste sa se mai faca si pentru a grabi un travaliu care dureaza de prea mult timp.

Cum se face inductia travaliului?

Inductia se face prin medicamente pe baza de hormoni (prostaglandinele) care inmoaie colul uterin. Mai sunt folosite perfuziile cu ocitocina, un hormon pe care mama il produce in mod natural in timpul sarcinii (pentru grabirea travaliului). Contractiile pot aparea la cateva ore dupa ce au fost luate medicamentele. In aceasta perioada femeia gravida ramane in spital pentru a fi monitorizata.

Unii doctori apeleaza si la ruperea artificiala a membranelor. Dupa aceea contractiile pot creste ca durata si intensitate. Procedeul poate fi, pentru unele mame, neplacut. Se practica atunci cand deja exista o dilatare a colului.

Nasterea prin inductie este mai dureroasa?

In urma inductiei contractiile apar mult mai rapid si sunt mai intense, asa ca durerea resimtita de mama poate fi mai mare decat in urma unei nasteri naturale. Prin urmare, este mult mai probabil sa fie nevoie sa apelezi la anestezie epidurala.

Este periculoasa pentru bebelus inducerea nasterii?

Daca se efectueaza inainte de 39 de saptamani, inducerea nasterii creste riscul de complicatii pentru bebelus, mai ales pulmonare. Din aceasta cauza nu se apeleaza la ea decat daca riscul ramanerii bebelusului in uter este mai mare.

Medicamentele pentru inducere nu au efect direct asupra bebelusului, insa este posibil ca si pentru el nasterea sa fie mai dureroasa, datorita violentei contractiilor. Creste si riscul sa fie necesara folosirea forcepsului sau a spatulelor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!