Sari la conținut

Kilogramele in plus

In timpul sarcinii acumularea de kilorame in plus este o necesitate care asigura buna dezvoltare a copilului, in cursul vietii intraunterine. O cauza a cresterii in greutate este cresterea activitati metabolice, care presupune un supliment de nutrienti. Necesarul zilnic al femeii insarcinate numara un plus de 300 de calorii zilnic fata de o dieta normala.

Este o mare gresala sa restrictioneazi aportul de calorii de teama sa nu te ingrasi, pentru risti sa nu asiguri necesarul de proteine, vitamine sau minerale de care are nevoie organismul tau pentru a plamadii viitorul pui de om. Pe de o parte, daca iti impui restrictii risti carente nutritive serioase, care te pot afecta pe termen lung. Nu in ultimul rand este posibil ca bebelusul sa necesite anumiti nutrienti pe care tu ii posezi in cantitati destul de mici in perioda respectiva. Privandu-te de mancare, iti privezi si copilul de o posibila sursa de hrana. 

Cat te poti ingrasa, in functie de metabolismul tau

Un aport insuficient de calorii poate cauza scaderea in greutate a femeii insarcinate prin arderea grasimilor. Prin ardere rezulta corpi cetonici, care sunt extrem de periculosi pentru copilul tau nenascut, putand cauza chiar retard mental. Prezenta corpilor cetonici in sange sau urina este semn de infometare a mamei. Aceasta este si explicata pentru care organismul isi ia singur masuri de siguranta si, in timpul sarcinii, ai un apetit crescut.
 


Unde se duc kilogramele acumulate in cursul sarcinii? 



- 3,2 kilograme - nutrimente specifice sarcinii, masa musculara crescuta.
- 1,8 kilograme - retentie de lichide.
- 1,4-1,8 kilograme - cantitatea crescuta de sange
- 0,45-1,8 kg - sanii mai mari
- 0,9 kilograme - volumul suplimentar al uterului
- 0,9 kilograme - lichidul amniotic
- 1-2,26 kilograme - placenta
- 2,7-3,7 kilograme – greutatea medie a fatului la termen

 


Insumat este vorba despre un total de: 12-14 kilograme, valore considerata ca fiind cresterea normala in greutate in cursul sarcinii.

Tine sub control cresterea in greutate

Foarte interesant este faptul ca indiferent de greutatea initiala, organismul tau tinde la o echilibrare a greutatii finale. Astfel ca, daca aveai o greutate sub normal este de asteptat sa cresti cu 13-18 kilograme in timpul sarcinii. Daca ai o greutate medie, este de asteptat o crestre cu 11-16 kilograme. O femeie usor plinuta va creste cu 8-12 kilograme, iar una obeza in general cu mai putin de 8 kilograme.
 

Se spune ca, daca iei prea mult in greutate in timpul sarcinii, iti este mai greu sa slabesti dupa ce nasti. Adevarul este undeva la mijloc. Ideea de baza este ca daca este nevoie de noua luni ca sa aduci pe lume in copil, sunt necesare tot noua luni ca sa revii la forma de dinainte de sarcina, iar noua luni e cale lunga...

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!