Sari la conținut

La ce sa te astepti in timpul sarcinii

Felicitari! Tocmai ati aflat ca sunteti insarcinata. Daca sunteti la prima sarcina este foarte normal sa nu aveti idee ce inseamna asta, sa nu stiti la ce sa va asteptati. Mai jos va vom face o scurta descriere a ceea ce presupune sarcina.

1. Multe vizite medicale.

Incepand cu prima vizita la doctor, la 6-8 saptamani de sarcina, toata perioada de 9 luni veti face drumuri la cabinete medicale si centre de analiza. Aveti de facut analize de sange, ecografii aproape lunar, consultatii ginecologice, teste. Aveti aici o lista de analize care trebuiesc facute. Ele sunt minimul cerut. Daca apar complicatii se vor inmulti.

Primul pas cu care trebuie sa incepeti este sa alegeti medicul care va va urmari sarcina. Preferabil este sa fie chiar doctorul cu care veti naste. 

2. Multi bani cheltuiti pe aceste vizite medicale.

Sarcina nu este ieftina daca alegeti sa platiti pentru toate cele de mai sus. Trebuie sa stiti ca puteti efectua in spitalele de stat o mare parte din aceste analize si sa le faceti gratuit, daca aveti trimitere de la medicul de familie. Mai este posibil si sa aveti reduceri oferite de compania la care lucrati pentru anumite analize. Veti plati insa vizitele regulate la medicul care va monitorizeaza sarcina, daca el lucreaza numai intr-un cabinet particular. Aveti grija sa va interesati daca nu exista cumva pachete pentru toata perioada sarcinii, ceea ce v-ar mai reduce din costuri.

3. Mult stres.

Foarte putine femei reusesc sa treaca prin toata perioada sarcinii fara sa se streseze. Mai ales daca este vorba despre prima sarcina, cand totul este nou. Stresul nu este in totalitate rau - te tine in alerta si focusata pe a face ceea ce este bine pentru bebe. Pe de alta parte este greu de suportat si pentru tine si pentru bebe, asa ca trebuie sa iti gasesti propriile supape pentru a te elibera de stres.

4. Mancarea ajunge pe primul loc in viata voastra.

Vrei, nu vrei, corpul iti va dicta cum sa iti schimbi stilul de alimentatie. Si o va face in asa fel incat sa nu il poti ignora. Vei rontai non stop, vei bea apa de doua ori mai mult si iti vei aranja viata in jurul orelor de masa. Te vei gandi enorm de mult timp la mancare. Speram ca te vei gandi si cum sa mananci sanatos. Poti incepe de aici.

5. Schimbari in relatia de cuplu

Desi cele mai mari schimbari in relatia de cuplu vor aparea dupa ce vei naste, si perioada sarcinii este un teren propice pentru ele. In primul rand va exista mai putina distractie - fara nopti pierdute, fara vacante pline de zbucium. Nici sexul nu mai poate fi ceea ce a fost odata. Pe de alta parte poate sa apara o apropiere psihica mai mare, mai multa grija pentru celalalt si o mare incredere in viitorul cuplului si in planurile facute impreuna.

6. Schimbari fizice

Ca iti va creste burta este evident, cam in a 5-a luna de sarcina nu o vei mai putea ascunde. Dar sunt si multe alte schimbari - ale oaselor, ale vaselor de sange, ale inimii, ale pielii si parului. Te vei ingrasa mai rapid si mai mult decat ai facut-o vreodata in viata ta. Urmatorii doi ani nu vei fi chiar in cea mai buna forma.

7. Disconfort

Toate aceste schimbari fizice pot sa fie insotite de disconfort. Pentru unele persoane mai accentuat, pentru altele nu. Este posibil sa nu poti dormi, te vei misca mult mai greu, vei obosi imediat, nu te vei mai putea concentra la nimic, vei avea stari de greata si dureri de spate. Din fericire nu in permanenta si nu insuportabile. Ai aici 22 de raspunsuri la cele mai comune intrebari din timpul sarcinii.

8. Cumparaturi

Sunt multe lucruri care trebuiesc cumparate in perioada sarcinii, atat pentru tine cat si pentru bebe. Nu uita de casa fiindca si ea trebuie amenajata. Nu le lasa pe toate pentru ultimele luni, atunci cu greu te vei mai putea misca. Fa liste si cauta cele mai bune oferte. Asta poate fi o activitate placuta, care sa iti ia gandul de la alte lucruri, stresante.

9. Acte, stampile si hartogarii

Sarcina si perioada in care vei sta cu bebele sunt momente in care depinzi de altii mai mult decat ai fost obisnuita pana acum. Si asta inseamna multa alergatura. Poti incepe prin a-ti cunoaste drepturile - la ce fel de concediu medical ai dreptul, cum esti protejata la serviciu, ce indemnizatie vei primi dupa nastere.

10. Acumulare de cunostinte noi 

Daca nu cumva se intampla sa fii doctor pediatru atunci sarcina inseamna acumulare de cunostinte noi - despre corpul tau, despre bebelus, despre nastere, despre boli si analize, despre legi, despre alimentatie si ingrijirea nou nascutilor. Preferabil este sa urmezi si un curs de educatie prenatala, in acest fel informatia va fi mai structurata si tu vei capata mai mare incredere in tine.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!