Sari la conținut

Malformatii la nastere

Ne este teama cand auzim despre malformatii si probleme la nastere si preferam sa nu citim sau sa aflam mai multe. Este bine insa sa stii cateva lucruri generale despre malformatiile copilului la nastere. Afla de cate tipuri sunt acestea si care sunt factorii care le pot genera.

Un defect la nastere este o anomalie care pot fi detectata in timpul sarcinii, la nastere sau in copilaria timpurie. Anomalia poate afecta functia sau structura a unei parti a corpului sau poate modifica metabolismul copilului.

Cele mai multe defecte la nastere nu sunt severe si nu pun viata in pericol. De exemplu , cele mai frecvente apar la nivelul tractului urinar si pot fi tratate cu ajutorul unei interventii chirurgicale.

 

Tipuri de malformatii congenitale

Exista doua tipuri principale de malformatii congenitale :

Defecte structurale - o anumita parte a corpului este absenta sau deformata. Cateva exemple includ spina bifida, hipospadias sau defectul septal ventricular.

Defecte metabolice – se produc atunci cand un produs chimic al organismului, cum ar fi o enzima, lipseste sau nu se formeaza corect. Cateva exemple includ fenilcetonurie ( PKU), galactozemie si boala Tay - Sachs.

 

Cauzele malformatiilor congenitale

Unii dintre factorii care pot determina un defect de nastere includ :

Tulburarile genetice - o gena sau un set de gene modificate sau "defecte" nu poarta informatia completa sau transmit informatii eronate.

Bolile mamei in timpul sarcinii - de exemplu, unele boli infectioase pot determina probleme grave copilului: toxoplasmoza, rubeola, varicela, citomegalovirus

Alcoolul sau drogurile – drogurile, alcoolul in cantitati mari sau unele medicamente (cu sau fara prescriptie) luate in timpul sarcinii pot provoca malformatii congenitale.

Factorii individuali de sarcina - de exemplu, sangele mamei si sangele copilului pot fi incompatibile (boala Rh). Un alt exemplu este cantitatea insuficienta de lichid amniotic din uter .

Expunerea la radiatii - de la aparate cu raze x sau alte surse poate deteriora genele copilului in curs de dezvoltare, in special in primul trimestru (primele trei luni de sarcina).

Cauze necunoscute - cauza de malformatii congenitale este necunoscuta in aproximativ sase din 10 de cazuri .

 

Diagnosticul prenatal de malformatii congenitale

Unele femei pot avea un risc crescut de a avea un copil cu malformatii congenitale din cauza unor factori materni, cum ar fi varsta , starea generala de sanatate , istoricul medical sau istoricul familiei .

Unele dintre testele prenatale utilizate in diagnosticul de malformatii congenitale includ:

Ultrasunete prenatale - o scanare non- invaziva, care utilizeaza unde sonore pentru a crea o imagine a copilului in uter.

Testarea sangelui mamei - pentru a verifica existenta anumitor substante, cum ar fi hormonii sau anumite proteine ​​produse de catre copil.

Amniocenteza - medicul introduce un ac prin peretele abdominal al mamei si ia o mostra de lichid amniotic pentru testare.

Analiza vilozitatilor corionice - un esantion de placenta este prelevat cu ajutorul unui ac mic si tub (cateter) inserat prin colul mamei sau prin peretele ei abdominal ei.

Prelevare de sange ombilical - medicul introduce un ac prin peretele abdominal al mamei in cordonul ombilical .

 

Cum reduci riscul de malformatii congenitale

Nu exista metode de a reduce 100% riscul de malformatii la nastere. Chiar si dintr-o mama si un tata perfect sanatosi care au facut totul ca la carte, se poate naste un copil cu probleme.

Pastreaza in minte acest lucru, dar vezi si care sunt lucrurile pe care le poti face pentru a reduce riscul de malformatii congenitale.

-          In mod ideal, asigura-te ca esti la zi cu vaccinarile (mai ales impotriva rubeolei), inainte de a ramane gravida .

-          Solicita tratament pentru orice infectie cu transmitere sexuala ( ITS ), inainte de a ramane gravida .

-          Ia suplimente de acid folic inainte de conceptie si in timpul primului trimestru de sarcina

-          Consulta regulat medicul in timpul sarcinii

-          Nu fuma

-          Evita drogurile si alcoolul in timpul sarcinii

-          Daca iei medicamente pentru a trata o boala cronica, nu inceta sa le iei sau nu modifica doza fara stirea si acordul medicului tau . Daca esti ingrijorata cu privire la medicamente pe termen lung, medicul poate, in unele cazuri, sa iti poata prescrie un medicament similar care nu are efecte nocive asupra copilului

-          Urmeaza o dieta sanatoasa bogata in vitamina B

-          Evita radiografiile inutile

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!