Sari la conținut

Mamă pentru prima dată? 14 recomandări pentru tine

Îmi vine greu să cred că sarcina a doua e deja pe final – pe de o parte mă bucur că toate contracţiile vor deveni istorie şi că îmi voi recăpăta libertatea de mişcare (chiar dacă o să mă coste ore de nesomn şi nervi întinşi la maxim pe fond de oboseală); pe de altă parte ştiu că îmi va fi dor să simt mişcările de bebe din burta. M-a întrebat recent cineva ce au însemnat cele două sarcini pentru mine şi, pe loc, nu am putut răspunde mare lucru. Am stat însă şi m-am gândit la ce proces frumos de auto-cunoastere au fost toate săptămânile de aşteptare.

Dacă la sarcina cu Alex nu m-am menajat în mod deosebit chiar dacă aveam şi atunci contracţii, am mers la serviciu până în ultima clipă, am profitat de timpul în doi cu soţul meu şi am călătorit prin ţară, am ieşit în oraş şi ne-am agitat apoi pe ultima sută de metri cu ce aveam de cumpărat şi organizat, la sarcina cu Sara am procedat diferit. Să fi fost maturitatea sau faptul că ştiam ce se poate întâmpla din cauza multiplelor contracţii timpurii?… Nu ştiu, dar îmi place că, deşi m-a stresat faptul că trebuia să stau în casă, să stau cât mai mult în pat şi să limitez mult eforturile de orice fel, mi-am dat voie să mă bucur de experienţă sarcinii aşa cum poate nu am făcut-o prima dată.

Mi-am dat voie să încetinesc, să trăiesc experienţa din plin, să mă bucur de fiecare zi de sarcină. Mi-am făcut timp pentru mine, am citit despre somnul bebeluşilor, despre alăptare şi despre multe altele chiar dacă mai trecusem o dată prin ele. Mi-am dat seama câte greşeli am făcut la prima experienţă de bebeluseala, încercând să fac de fapt bine (dar despre asta vă povestesc în curând). M-am străduit să petrec timp frumos şi de calitate cu Alex chiar dacă tipurile de activităţi în care mă puteam implica erau limitate.

Vei fi mama pentru prima dată?

Am trecut în revistă care au fost lucrurile pe care mi-ar fi plăcut să le ştiu la prima sarcină şi care m-au ajutat în cea de-a doua şi ţi le povestesc mai jos în speranţa că îţi vor fi de folos ţie sau unor viitoare mămici pe care le cunoşti.

Aşteaptă înainte să dai vestea cea mare – primele săptămâni de sarcină sunt tare imprevizibile, pot apărea complicaţii de tot felul. Din experienţa noastră, e bine să treacă măcar primele 10 săptămâni până să daţi vestea cea mare chiar dacă nu îţi mai încapi în piele de fericire.

Nu crede tot ce auzi – sfaturi are toată lumea. Despre orice (nu gumesc!). Nu te lasa furată de tot ce auzi, de bine sau de rău şi asigură-te că treci informaţia prin filtrul raţiunii tale.

(…)

Citește mai mult pe cristinaotel.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!