Sari la conținut

Mamele au nevoie de prietenele lor după ce nasc, mai mult decât la baby shower

Petrecerea după naștere este un prilej de a ajuta părinții cu nou-născutul. Este un gest minunat, mai ales dacă proaspăta mămică trece prin depresie postpartum.

50% până la 75% dintre noile mame se confruntă cu „baby blues” – tristețea nașterii, potrivit cercetărilor efectuate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Și până la 15% dintre aceste femei tind să dezvolte o depresie mai gravă, de lungă durată. Acest baby blues se poate întâmpla în primele săptămâni după naștere și poate dispărea rapid, fără tratament medical. De obicei, tot ce are nevoie mămica este dragoste, încurajare și ajutor cu sarcinile copilului și casei.

Scăderea drastică a nivelului de hormoni

Potrivit Dr. Crystal Edler Schiller, există o corelație directă între scăderea drastică a hormonilor după naștere și depresia postpartum. Cantitatea de estrogen și progesteron (hormoni reproductivi) crește în timpul sarcinii și scade imediat după naștere.

De obicei, hormonii revin la normal în câteva zile. Pe lângă schimbările fizice, transformarea socială și psihologică a unei proaspete mame, a oamenilor din jur și a atmosferei de acasă creează un risc crescut de depresie postpartum.

Citește și: Dragi prietene, promit că voi reveni, dar acum am de crescut un pici

Cu siguranță, ar trebui să soliciți ajutor medical dacă te simți tristă, obosită sau fără chef după naștere timp de câteva săptămâni. Depresia postpartum este tratabilă și primul pas, cel mai important, este să mergi la medic.

Izolarea socială

O schimbare dramatică a stilului de viață, chiar și atunci când o femeie este complet pregătită să aibă un copil, își lasă amprenta asupra stării emoționale a proaspetei mămici. Viața în jurul tău continuă, dar nu mai ești o mare parte din ea, concentrându-te pe bunăstarea bebelușului, ceea ce înseamnă adesea să-ți petreci majoritatea timpului acasă. În acel moment, chiar și primirea de oameni în vizită poate fi extrem de benefică.



Nu uita să păstrezi totuși legătura cu prietenii, ori de câte ori ai timp. O simplă comunicare cu prietena ta cea mai bună face diferența pentru o mămică ce stă acasă cu copilul ei 24/7.

Citește și: E plictisitor să fii mamă. Și nimeni nu îndrăznește să recunoască

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!