Sari la conținut

Maternitate de stat vs particulara

In acest articol vom prezenta parerile voastre. Pentru ca nu exista un singur raspuns corect. Si pentru ca ceea ce este bine pentru unul poate sa nu fie deloc asa pentru altcineva. 
 
1. Costul nasterii
 
La maternitati de stat
 
Mie nu mi s-a cerut nimic. La prima nastere am dat cat am considerat, insa asta a fost acum 8 ani si ma gandesc ca s-au mai schimbat lucrurile de atunci. In 2005 s-a nimerit sa intru in travaliu si dna dr sa fie de garda si sincera sa fiu nici nu stiu care a fost moasa pentru ca dna dr a stat in permanenta cu mine si inainte de nastere si in timpul nasterii. 
 
Stii care-i treaba, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ! Eu trebuia sa nasc prin cezariana...pentru ca nu concepeam sa nasc natural si cu 2 zile inainte de a ma interna, am intrat in travaliu si cand m-am dus la spital aveam deja dilatatie 7. Asa ca nu s-a mai putut face nici macar epidurala dapai cezariana. Faza e ca la particular, ai incluse doar acele 3 zile in pachete iar daca "Doamne fereste!" se intampla sa ai probleme tu sau bebele, trebuie sa platesti suplimentar 100€/noapte sau sa te duci tot la un spital de stat. Eu cred ca oricati bani ai da la stat, tot nu ajungi la suma pe care trebuie sa o platesti la particular. Da, poate este mai curat si mai comod la particular, insa eu una optez pentru stat, asta si din cauza banilor, insa si datorita faptului ca am mai nascut la stat si n-a fost un capat de tara. 
 
Depinde acum si de maternitate.Eu la asistente dadeam cam 10 lei si nu dadeam zilnic. Am stat mai mult de 3 zile in spital. La infirmiere cam 5 lei. La asistentele care ma curatau (eu am facut cezariana) le dadeam la 2 zile cate 5 lei.
 
 
La maternitati particulare
 
Depinde foarte mult de maternitate, eu de exemplu am de platit o singura taxa si atat. Nu trebuie sa mai dau apoi la fiecare asistenta in parte sau la infirmiere. Cand semnez contractul cu maternitatea platesc jumatate din cost si restul la externare. Pentru ca e la privat.
 
 
2. Conditii
 
 
La maternitati de stat
 
Si la mine tot prima sarcina a fost si am preferat sa stau in rezerva nu in salon. Eu am nascut la Polizu si saloanele sunt mari cu 10 paturi si nici nu esti cu copilul in camera. Eu am preferat sa fiu 24 din 24 cu copilul langa mine si am stat in rezerva cu 2 paturi. Nu te speria ca oricum vin asistentele si spala, schimba copilul. tu doar stai cu el si ii dai sa manance. 
 
 
Eu am stat in salon, cu 5 fete, de toate rasele si toate natiile, cu tot felul de mirosuri, avand in vedere ce am nascut la sfarsitul lui aprilie. Banii si lucrurile, toate trebuia sa le ascundem cand mergeam la alaptat pentru ca una dintre noi ciordea. Daca ai posibilitatea, stai in rezerva, este mult mai bine, esti mai linistita.
 
3. Modul in care esti tratat
 
La maternitati de stat
 
Din cate stiu spitalele de stat nu accepta prezenta taticilor, lucru care este o mare prostie. Este foarte important ca el sa fie acolo, sa te sustina. Denota nu numai grija fata de tine ar si implicarea fata de bebe. Nimic nu este mai frumos decat voi doi cu bebe in brate, in primele secunde dupa venirea lui pe lume. Nu mi se pare normal ca tatal sa isi vada copilul dupa un perete de sticla, cum se intampla de multe ori!
 
 
Nici eu nu sunt de acord sa las bebele in grija unor straini, mai ales ca eu vreau sa o alaptez la cerere nu programul fix. Stiu ca asistentele daca vad ca dormi isi permit singure sa hraneasca copilul cu seringa sau mai grav cu biberonul, lucru care daca vrei sa alaptezi e o problema. Copilul se invata prost si iti este greu sa il faci apoi sa revina la san. Eu zic ca atunci cand iti vezi puiul tu esti pe locul 2, este ceva mult mai important.
 
 
Eu am nascut prin cezariana la o maternitate de stat, doar prima noapte cat am stat la reanimare n-am avut bebele langa mine. A doua zi mi l-au adus pe bebe si a trebuit sa am singura grija de el, cu dureri fara ajutorul nimanui din familie, pentru ca nu au lasat pe nimeni sa intre in rezerve. Mi-a fost greu la inceput si mi-as fi dorit sa ma ajute cineva, dar a fost bine ca nu am m-ai stat cu grija in privinta celui mic. Deci e cu dus si intors.
 
La maternitati particulare
 
Eu voi naste la o clinica privata si acolo e voie sa participe si tata. Atat doar ca eu vreau sa nasc prin cezariana si tati e cam fricos..prefera sa astepte la usa. Cred ca e mai bine asa, nu stiu cum o sa reactionez eu avand in vedere ca si mie imi e foarte frica..primul bebe.
 
Buna fetelor, eu voiam sa nasc la o maternitate privata, dar tot aud cazuri care desi au vrut sa nasca natural, usor usor, in timpul travaliului daca dura mai mult de cateva ore li se recomanda cezariana. Culmea 3 cazuri numai in ultimele 6 saptamani... Ieri nu am fost in stare de nimic, am luat problema pe toate partile posibile si ma gandesc foarte serios sa nasc la stat, sa imi iau o rezerva, sa ii dau medicului mai multi bani numai sa ma lase sa nasc cum vreau si sa termin povestea. Cunostintele mele ( pers din sistem) mi-au zis ca se practica din pacate acest lucru pentru ca e o diferenta de bani, de la 3500 lei natural la 4200-4900 cezariana. Mi se pare oribil, dar banii primeaza nu OMUL. 
 
Eu am nascut la privat la Sanador si am nascut prin cezariana. Nu am avut de ales pentru ca am dioptriile foarte mari si atunci doctorita a mers din start pe cezariana. Desi am dat ceva bani sincer nu regret si pentru al doilea voi opta tot pentru privat. Am ramas socata cand in fiecare dimineata veneau asistentele cu zambetul pe fata, glumeau si ma intrebau cum ma simt, daca am nevoie de calmante, au fost foarte de treaba si pe mine chiar m-au incarcat pozitiv. Acum poate si medicii tind spre cezariana pentru ca nasterea naturala poate fi mai imprevizibila. Eu am vazut multe situatii in ultima vreme cand nu s-au facut cezariane si din cauza asta s-au pierdut vieti.
 
Mai sunt argumente pro sau contra? Lasati-le la comentarii, sa fie de folos tuturor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • AnRiA

    da si eu primul copil l-am nascut la stat...medicul s-a comportat tare ciudat cu mine tinand cont ca inca de la 6 sapt eram pacienta lui si l-am cadorisit doar sa fie multumit...pot sa spun ca moasa m-a inteles, aveam dureri mari si numai nu ma dilatam si normal, tipam de durere, cred ca asistentele si moasa au fost cele mai calme in timp cxe medicul era tare ofticat ca doar a avut o garda grea. am fost dezamagita de tot. am avut o taietura foarte mare pentru un copil mic, stateam 3 intr-o camera relativ micuta, cu fete de alta natie, miroseau, faceau galagie noaptea, baile erau dezastru, era doar 1 asistenta la mamici si 4 la copii, cand am avut furia laptelui nici una din ele fie de mame, fie de bebe nu puteau sa isi dea cu parerea mai mult decat sa ne spuna sa ne masam sau sa ne mulgem deoarece nu au voie sa se implice. Am ramas cu amintiri tare neplacute asa ca am decis sa facem un efort si a 2 a nastere sa fie la o maternitate privata, medicii se comporta cu totul altfel acolo si conditiile sunt asa cum are nevoie orice mamica dupa nastere, intelegere, curatenie si liniste.

  • sinzianuclaudia

    Maternitatile particulare nu se compara cu cele de stat in privinta confortului si atentiei.Depinde de fiecare dupa posibilitati.Am nascut de patru ori la stat dar n-au fost incidente neplacute.Diferenta este ca la cele de stat angajatii isi manifesta deseori nemultumirile in fata pacientilor si nu au rabdarea pentru care au fost instruiti.La cele private isi ascund aceste sentimente pana cand te intorci tu cu spatele.Trebuie sa ne documentam noi foarte bine despre ce inseamna nasterea si responsabilitatile maternitatii fata de noi pentru ca mai apoi sa stim ce sa cerem.Dreptatea e undeva la mijloc ca si in societate.
    Sa ne gindim sincer cat de saritori si rabdatori suntem si noi atunci cand are cineva nevoie de ajutor.O sa spuneti ca ei(angajatii) sunt platiti de noi pentru asta,asa este.Dar haideti sa le readucem aminte cu blandete asa cum vrem si noi sa fim tratate.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!