Sari la conținut

Miastenia gravis in sarcina – tratament si indicatii

Femeile care sufera de miastenia gravis isi pun problema daca pot sau nu sa duca pana la capat o sarcina. In cele ce urmeaza trecem in revista cateva informatii despre miastenia gravis si posibilele complicatii pentru mama si fat.

Ce este miastenia gravis

Miastenia gravis este o tulburare neuromusculara autoimuna care poate provoca slabiciune si oboseala. Aceasta este cauzata de anumiti anticorpi care blocheaza receptorii de acetilcolina. Tratamentul este format in mare parte din administrarea inhibitorilor de colinesteraza si a medicamentelor imunosupresoare. Impreuna cu alte boli autoimune, miastenia gravis apare frecvent la femeile tinere de varsta fertila si ca atare este o provocare pentru neurologi, obstetricieni si neonatologi.

Desi agravarea simptomelor poate sa apara la aproximativ o treime dintre pacientele gravide, in orice moment al sarcinii, aceasta are loc de obicei in timpul primului trimestru. Este important de retinut ca starea clinica a pacientei de la inceputul sarcinii nu prezice evolutia din timpul sarcinii.

Medicamente pentru miastenia gravis in sarcina

La femeile cu simptome usoare de boala, cum ar fi cele oculare sau o foarte usoara slabiciune generalizata si oboseala, se recomanda sa se evite utilizarea de medicamente imunosupresoare in timpul planificarii unei sarcini. Medicamentele  imunosupresoare (de exemplu, azatioprina) ar trebui sa fie oprite sau reduse la un nivel minim in cazul in care severitatea bolii este scazuta, deoarece pot avea efecte adverse asupra fatului. Desi exista foarte puține informații disponibile cu privire la corelatia intre medicamente imunosupresoare si miastenia, aceste medicamente au fost studiate in corelatie cu alte boli autoimune. In afara de azatioprina, si alte imunosupresoare trebuie evitate pe cat posibil deoarece informatiile in legatura cu utilizarea acestor medicamente in sarcina sunt foarte limitate.

Efectele miastenia gravis asupra fatului

Copiii nascuti de mame cu miastenia gravis pot suferi la randul lor de miastenia gravis neonatala. Acesta este un sindrom tranzitoriu care apare dupa nastere si afecteaza intre 10 si 20 % din copiii nascuti din mame cu miastenia. Aceasta este cauzata de transferul de anticorpi de la mama la copil prin placenta. Este dificil de prezis severitatea sindromului la sugar, acesta variaza de la copil la copil. De exemplu, unii au doar o hipotonie usoara, in timp ce altii prezinta detresa respiratorie si necesita ventilatie mecanica. Tratamentul presupune de obicei administrarea de inhibitori de colinesteraza si ventilație mecanica, pana cand slabiciunea se rezolva. In cazurile severe poate fi luata in considerare plasmaforeza.

Consecintele miastenia gravis

Intr-un studiu publicat in revista Neurology in 2003, cercetatorii de la Institutul de Neurologie de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au studiat consecintele miasteniei asupra sarcinii, nasterii, precum si a nou-nascutului. Studiul a ajuns la concluzia ca femeile cu miastenia au un risc mai crescut de complicatii in timpul nasterii, insa singura complicatie care apare mai frecvent este  ruptura prematura de membrane. Un alt studiu publicat in Jurnalul European de Neurologie in 2009 a concluzionat ca nu exista dovezi semnificative pentru nastere prematura, greutate mica la nastere, greutate mica pentru varsta gestationala si indicatie de cezariana la femeile cu miastenia gravis. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!